Die olijven van Nyons

zo 8 maart 2020

“Het enige verschil tussen het paradijs en Nyons, is dat de mensen in Nyons nog echt leven.” Een mooiere lofzang dan die van de Franse schrijver René Barjavel – die nou niet bepaald bekend stond om zijn vrolijke kijk op het leven – kun je je nauwelijks voorstellen.
En ik beken: Nyons in de Drôme Provençale is bijzonder! Zoals ik ook die bijnaam ‘Petit Nice’ best kan verdedigen. Komt door het unieke, zachte microklimaat dat vergelijkbaar is met dat van Nice. Met maar liefst 2.798 zonuren per jaar! Dat is erg veel en daardoor is het eigenlijk altijd mooi weer in dit middeleeuwse stadje in de Drôme Provençale.
Maar het mooie weer is niet het enige dat Nyons de moeite waard maakt. De speciale sfeer van oude tijden, de olijven, de lavendel, de abrikozen, en de zonnebloemen en… de leuke markt (op donderdag), terrassen, restaurants en de typisch Provençaalse geuren en smaken zorgen ervoor dat je je nooit verveelt in Nyons, en niet te vergeten in de omgeving. Het paradijs? Dat kan ik gelukkig nog niet zo goed beoordelen. Maar dat de mensen er echt leven, ja, dat klopt.

Welvaart kwam over de brug
De geschiedenis van Nyons gaat terug tot enkele eeuwen voor Christus. Het gebied werd toen bewoond door een Keltische stam: de Vocones. In het Romeinse rijk was Nyons onderdeel van de grotere stad Vaison-la-Romaine. In de middeleeuwen verwisselde Nyons meerdere keren van ‘eigenaar’. Van de aartsbisschop van Arles tot verschillende edelen, ze waren allemaal een tijdje de baas over Nyons. De grote welvaart kwam in de 14e en 15e eeuw. Omdat de pausen toen niet in Rome maar in het nabijgelegen Avignon zetelden, trok dit Italiaanse en Joodse handelaren aan die de streek veel rijkdom verschaften. Met name Nyons profiteerde daarvan en dat zie je terug in de gebouwen in het oude centrum. De zeer herkenbare Romaanse brug – die in 1407 werd voltooid – verbindt de oevers van de Eygues. Als je er dezer dagen bent, bij die brug, loop dan even binnen bij eetcafé ‘Le Comptoir Des Vieux Moulins’. Er is trouwens nog zo’n prettig eetcafé, ‘Le Bistrotteur’, in de Rue de la Maladrerie.
Bij de brug tref je veel charmante, kleine ambachtelijke winkels en zelfs enkele mini-musea. Je koopt er lokale producten als honing, lavendel in verschillende soorten en natuurlijk de olijven en olijfolie.

Olijven met eigen AOP
Natuurlijk? Ja, want de olijven van Nyons zijn uniek! Ze zijn zwart en van een bijzonder ras: de tanche. Die komt eigenlijk alleen voor in en om Nyons. Het is het sterkste olijvenras dat er is, met een erg verfijnde smaak, ook volgens veel culinair begaafden. Die olijven worden na de oogst (na de eerste vorst) gedroogd in de wind, waardoor ze hun rimpelige uiterlijk krijgen. De eerste persing vindt plaats in februari, in het eerste weekeinde van die maand wordt het feest Alicoque gehouden om de productie van de nieuwe olijfolie te vieren.
De oude olijfmolen is nu een museum annex winkel waar alles de aanbidding van de kleine, schrompelige olijf uitademt. Losse olijven, tapenades, ingeblikte olijven, olijfzeep, olijfhouten gadgets en natuurlijk de olie. In eerste persing, maar ook naast de extra vierge, de gewone vierge en de geraffineerde variant. Schrik niet van de prijzen: de olie is het waard. Niet voor niets kreeg de olijfolie van de tanche in 1994 als eerste een Appellation d’Origine Protege-status en keurmerk. Goedkoper dan in het museum koop je de olie op de markt en de winkeltjes in de stad. Daar wordt ie uit grote vaten getapt. Er is absoluut geen reden om te geloven dat ze gewone olie als extra vierge verkopen.
Voor de liefhebbers is er ook La Scourtinerie. Een weverij waar nog met de hand de ronde, mandachtige matten worden gemaakt die nodig zijn voor de olijvenpers.

En ook nog lavendel
Genoeg over de olijven, ik zou het ook nog moeten hebben over de abrikozen, maar nu de lavendel. Vanaf de derde week juni tot en met eind juli staat de lavendel in bloei. Uitgestrekte velden geven Nyons geur en kleur. De lavendeloogst wordt onder andere verwerkt in Distillerie Bleu Provençe. Je kunt zien hoe lavendelolie wordt gemaakt en voor de kinderen zijn er workshops lavendelzeep maken (voertaal is wel alleen Frans). Natuurlijk is het – net als het olijfmuseum – toeristisch en erg commercieel, maar absoluut de moeite waard. Je staat versteld van hoeveel er van lavendel gemaakt kan worden. Essentiële oliën in verschillende soorten, zeep, badproducten, crèmes, thee, geurzakjes, stofzuigerparfum, zelfs macarons en ijs. De laatste twee zijn trouwens erg lekker.
Alleen al met deze kleine stadsroute kun je een dag vullen. Zeker met een mooie lunch en een goed glas wijn in één van de leuke kleine restaurants. Ga maar even kijken op de Place de la Libération. Voor ik het vergeet, de abrikozen van Nyons staan ook – zelfs internationaal – te boek als superieur.
Meer info: http://www.nyons.com/decouvrir-nyons

Otto Blauboer

3 gedachten over “Die olijven van Nyons”

  1. Nyons is een prachtige stad. Op donderdag een hele leuke markt en niet te vergeten een geweldige boekwinkel: Librairie Pinet. Nou ja… boekwinkel… Ze verkopen boeken maar ook agenda’s, notitieschriften, (vul)pennen… te veel om op te noemen. Geweldig om daar even te sneupen. Onder de Arcades: Place du Dr Bourdongle. Ook een leuke vintagewinkel daar. Mooi vinyl!

  2. Wij willen op de terugreis uit Spanje olijfolie uit Nyons kopen,
    Weet u een adres in Montelimar waar je dat kan kopen,dan hoeven niet om te rijden naar Nyons.
    Vriendelijke groet Dicky de Waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven