Huisarrest, en dan? Met Jeanne d’ Arc op de bank

za 21 maart 2020

De Vlaamse chansonnière Micheline van Hautem woont met man en twee kinderen in de Alpes-Maritimes. Ze vertelt hoe zij haar quarantaine ervaart.

Vanuit de tuin van ons fijne huis in het zuiden van Frankrijk lijkt de wereld ver weg. Terwijl het virus wild om zich heen slaat, bouwen de jongens een hut, pruts ik in m’n groentetuintje en ben part-time juf voor de boys. Ik duik momenteel mee in de leerstof van tieners en verdiep me in de middeleeuwen, de 100-jarige oorlog en de heldin Jeanne d’Arc. Af en toe passeert er een auto, een enkel vliegtuig zoemt voorbij. De vogels fluiten er op los, alsof er geen coronacrisis is, je kan ze nu veel beter horen. Zouden ze zingen uit blijdschap voor zuivere lucht, voor de stilte in de rondte? De kippen kakelen wanneer we een eitje erbij hebben, die mogen nu vrij rondlopen daar onze gite er leeg bijstaat, omwille van gasten zouden we ze anders in hun hok laten. Met de 4 eitjes per dag doen we ons tegoed aan zelfgemaakte Belgische wafels, Tiramisu en citron meringue taart met citroenen van onze boom.
In het dagelijks leven ben ik zangeres maar al mijn concerten zijn verplaatst, dus mijn man is nu de koene kostwinner ten huize La Cigogne.

Ik voel er wel wat voor om op de barricade te staan tegen een vijand zonder gezicht. Deze confronterende situatie vraagt ons om onze levenswijze te herzien, de manier waarop we ons licht laten schijnen in deze wereld. Mijn podium is verhuisd naar het scherm van je telefoon, je computer of ipad. Ik roep: Haal me in huis! Ik kan niet naar jullie toekomen, maar ik kan er wel zijn om voor je te zingen, via Facetime, Skype, Google hangout, Zoom of Whatsapp. Chanson Surprise is de doopnaam.

Vorige week was ik nog verbouwereerd toen mijn collega-cavalière me vroeg of de boys nog niet ziek waren. Mijn jongens van 10 en 12 zouden het virus toch niet krijgen, we zij proper, wassen onze handen, houden afstand,…nu vraag ik me af of het niet beter zou zijn geweest, dan waren we er van af, dan waren we immuun. Uit gevoel van verantwoordelijkheid hou ik m’n mondkapje op wanneer ik boodschappen ga doen, handschoenen aan, door het winkelwagentje hou ik sowieso gepaste afstand. Maar dit wordt een virus met een lange adem.

Dus Jeanne d’Arc blijft nog even bij me, en de stilte en de zuivere lucht. ’t Is goed voor de longen, om straks weer beter te zingen!

Micheline Van Hautem: https://www.michelinemusic.com/for-you!

1 gedachte over “Huisarrest, en dan? Met Jeanne d’ Arc op de bank”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven