Boîte à lire: onze leestips

ma 6 april 2020

Jawel, we zitten thuis, en niet vrijwillig. En omdat het nog wel even kan duren voor we deur weer uit mogen, geven we af en toe ook lekkere leestips op Kijk, Zuid-Frankrijk! Boeken die je ook op afstand kunt bestellen, of downloaden als E-book. Je hoeft er dus de deur niet voor uit.
Maria Edelman, boekenrecensent

De Frankrijk trilogie
Oké, als we dan toch langer binnen moeten blijven, dan ook maar een keer een dik boek van 1.000 pagina’s. Maar kijk, dan heb ik wel meteen over een van de allerbeste Frankrijk-boeken dat ooit verschenen is. Ik ben een fan van twee -hoe noem je dat- ‘Frankrijk-auteurs’ en dan heb ik het over Henk Wesseling (1937-2018) en de Vlaamse auteur Bart van Loo (1973) die verder geen introductie behoeft. Ik raad zijn Frankrijk-trilogie (die 1.000 pagina’s) van harte aan. Want als je iets met Frankrijk hebt, kun je bijna niet anders dan de virustijd met dit boek te doden. Ik praat over een bundeling van drie eerder verschenen ‘Franse’ Van Loo-boeken met als thema’s eten, lezen en vrijen. Allicht zou je Frankrijk en zijn ‘joie-de-vivre’ in die trefwoorden kunnen samenvatten. Van Loo draagt overtuigend bewijsmateriaal aan, zoveel is zeker. Hij schrijft meer dan voortreffelijk en lardeert zijn betogen en bespiegelingen met mooie anekdotes en lekkere recepten. Ook zwart-wit illustraties. Deel I is een reis door het leven en werk van grote Franse schrijvers uit de 19e eeuw, deel II gaat over de Franse keuken vanaf de middeleeuwen, het slotdeel over erotiek en pornografie. Wie zich tot de francofielen rekent (wie niet?), mag dit boek niet missen. Van Loo is een formidabele schatgraver in de Franse geschiedenis en cultuur.
De Frankrijk Trilogie door Bart van Loo. Uitgeverij De Bezige Bij. € 19,99, E-book € 6,99.

De vergeten zomer
Wie weet kunnen van de zomer toch gewoon naar Zuid-Frankrijk, maar in mijn boekenkast lonkte alvast en voor de zekerheid ‘De vergeten zomer’ van Carol Drinkwater (1948). Daarin betuigt ze haar ongebreidelde liefde voor de Provence (zoals iedereen die koestert ), maar wat als een druivenoogst mislukt en er dan verborgen waarheden aan het licht komen? Afgezien van een verbeten strijd tussen twee vrouwen gaat dit boek óók over de bloedige onafhankelijkheidsstrijd in Algerije. In samenvatting: de Engelse Jane is getrouwd met de in Algerije geboren Luc, erfgenaam van een Provençaals landgoed. Luc overlijdt onder mysterieuze omstandigheden als hij een film wil maken over de Frans-Algerijnse oorlog en dan blijkt dat Jane maar weinig weet van de geschiedenis van het landgoed en het schimmig verleden van haar schoonfamilie. En dan moet de waarheid dus toch achterhaald worden. Carol Drinkwater die we kennen als actrice in de beroemde Engelse tv-serie over de dierenarts James Herriot verkaste naar de Provence, schrijft uitstekend en weet alles van spanning in een omgeving die we allemaal begeren.
De vergeten zomer, door Carol Drinkwater. A.W. Bruna Uitgevers. € 9,99, E-book € 7,49.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven