Voor straks: top-eten voor een vriendenprijs

wo 8 april 2020

Door Raul Duchemin

De resto’s zijn nu 3 weken vergrendeld. Behalve brodeloos ben ik dus ook enige kilo’s lichter geworden. Dan maar thuis aan het fornuis? Het zal met respect voor de kookkunst te maken hebben, maar ik ben niet zo’n ‘amateur en cuisine’. Ik kan koken en heb soms ook wel ideetjes en toch roer ik alleen in noodgevallen in een pan. De kwestie is: ik heb geen geduld. Er zijn wel meer van die ‘schone zaken’ waar ik graag een vraagteken bij plaats maar dat in de keuken geduld essentieel is, staat voor mij vast.
Ooit zal dat verdomde coronavirus mores geleerd zijn, en de toegang tot restaurants – met of zonder pasje – weer gedeblokkeerd zijn.
En wat dan?, vroeg ik me af. Zo ongeveer iedereen kondigt als vervolg op deze crisis alvast heel pessimistisch een financiële crisis aan. De Franse schrijver Jean Rostand noteerde in 1954 al dat hij zeer optimistisch was over de toekomst van het pessimisme.
Maar ik dacht: als straks het geld echt bijna op is en we toch op niveau willen eten, dan is het allicht zo gek niet om te wijzen op de filialen van sterrenchefs. Je zit niet in dat super-de-luxe hoofdrestaurant, maar wel in de bijbehorende voordeelafdeling. Daar ben je verzekerd van hun kwalitatieve signatuur, maar wel in een meestal ontspannen ambiance. En je hoeft na de koffie niet met je bank in gesprek. Tegen die achtergrond heb ik dit lijstje opgesteld, voor straks, als het huisarrest hopelijk naar het jaaroverzicht verbannen is.

Raoul Duchemin, restaurantrecensent.

Vaucluse

Joucas: Xavier Mathieu, Route de Murs, +33 (0)4 90 05 79 79, www.lephebus.com, email: phebus@relaischateaux.com
De in Marseille geboren Xavier Mathie in de keuken van het schitterende hotel-restaurant & spa Le Phébus in het hart van de Luberon. In zijn bistro Le Café de la Fontaine (zelfde adres) is er al een betaalbaar menu. Alleen lunch.
Bonnieux-en-Provence: La Bastide de Capelongue, Chemin des Cabanes, +33 (0)4 90 75 89 78, www.capelongue.com, email: contact@capelongue.com
Het domein van Édouard Loubet, ooit de jongste 2-sterrenchef van Frankrijk. Doet veel met kruiden uit de Luberon. In de bistrot La Bergerie (zelfde adres, aangenaam sfeertje) krijg je een heel en verleidelijk menu voor een sympa-prijs.
Lourmarin: Auberge La Fenière, D943, 2 km Route de Cadenet, +33(0)4 90 68 11 79, www.reinesammut.com email contact@reinesammut.com
Perfect in een groot park gelegen auberge van Reine Sammut, al ruim 40 jaar in het vak, die zoveel mogelijk biologisch en 100% glutenvrij te werk gaat. Geassisteerd door haar dochter Nadia. Ook de Bistrot La Cour de Ferme in de voormalige relais de poste.

Bouches du-Rhône

Arles: L’Atelier de Jean-Luc Rabanel, 7 Rue des Carmes, (+33)(0)4 90 91 07 69, www.rabanel.com email contact@rabanel.com
Naar eigen zeggen eet je niet bij Rabanel (2 sterren), maar beleef je een ervaring. Klopt ook wel, want er is geen kaart. Pal naast het atelier zijn Bistrot à Coté, vaak even bijzondere schotels.
Marseille: Le Petit Nice, Anse de Maldormé, Corniche J.F. Kennedy, (+33)(0)4 91 59 25 59, www.passedat.fr email : contact@passedat.fr
Gérald Passédat (3 sterren) die de Méditerranée zijn ‘moestuin’ noemt. Drie filialen in het Muceum, Le Môle Passédat. Praat je over de bijna sjieke bistro La Table du J4, La Cuisine (buffet) en Café du Fort (menu’s vanaf € 35). Verder tekent hij voor de neo-bistro Albertine (genoemd naar zijn moeder) in de swingende Docks Village (Place de la Joliette). En buiten Marseille restaurant Luison op het landgoed La Coste in Le Puy-Sainte-Réparade (bij Aix-en-Provence).
Cassis: Villa Madie, Ave. Du Revestel, (+33)(0)4 96 18 00 00, www.lavillamadie.com email: contact@lavillamadie.com
Het domein van 2-sterrenchef Dimitri Droisneau in een schitterend gelegen villa. In hetzelfde pand ook de bistro La Petitie Cuisine.

Le Var

Le Castellet: Christophe Bacquié, Route des Hauts-du-Camp, (+33)(0)4 94 98 29 69, www.hotelducastellet.com email: restaurant@hotelducastellet.com
Drie sterrenchef Bacquié in een supersjiek hotel, vlak bij het circuit. Bij het hotel ook de Italiaanse bistro San Felice, waar Bacquié méér dan een oogje in het zeil houdt.
Tourrettes: Faventia, 3100 Route de Bagnols-en-Forêt, (+33)(0)4 94 39 90 00, www.terre-blanche.com email: reservations.hotel@terreblanche.com
De voortreffelijke chef Philippe Jourdin bestiert 3 restaurants op het supersjieke golfresort, hotel & spa Terre Blanche. In de luxe bistro Le Gaudina op het complex heb je een voordelig menu. Verder is er ook nog Les Caroubiers van de Terre Blache Golf Club.
La Cadière d’Azur: Hostellerie Bérard & Spa, Rue Gabriel Péri, (+33)(0)4 9490 11 43, www.hotel-berard.com email berard@hotel-berard.com
De hele familie Bérard werkt er, al generaties. In de keuken staat nu Jean-François Bérard, opgeleid door Vergé, Ducasse en Chibois. Er is Le Bistrot de Jef, met een heel betaalbare formulelunch.

Alpes-Maritimes

Beaulieu sur Mer: Resaurants des Rois, 5 Bld. du Maréchal-Leclerc, (+33)(0)4 93 01 00 01, email reservation@reservebeaulieu.com, www.reservebeaulieu.com
Ongewoon schitterend gelegen hotel-restaurant & spap. Chef Julien Rocheteau (2 sterren) bewijst hier zijn uitzonderlijke klasse. Hij doet ook de keuken van de brasserie op het complex: La Table de la Réserve.
Cannes: La Palme d’Or, 73 Boulevard de la Croisette, (+33) (0)4 92 98 74 14, www.cannesmartinez.grand.hyatt.com email lapalmedor.martinez@hyatt.com
Roemrucht en elegant restaurant van Hôtel Martinez waar chef Christian Sinicropi bewijst dat hij zijn 2 sterren meer dan waard is. Je kunt ook met zijn klasse kennismaken in zijn brasserie Le Relais Sinicropi in het hotel, veel vis.
Le Cannet: Villa Archange, Rue de l’Ouest, (+33) (0)4 92 18 18 28 www.bruno-oger.com email reservation@bruno-oger.com
De bastide van 2-sterren topchef Bruno Oger, die destijds Villa des Lys in Cannes internationaal op de kaart zette. Maar je kunt zijn keuken ook beleven in de naastgelegen Bistrot des Anges.
La Colle-sur-Loup: Alain Llorca, 350 Route de Saint-Paul, +33(0)4 93 32 02 93, www.alainllorca.com, email reservations@alainllorca.com
Llorca heeft een paar mislukkingen achter de rug, maar is weer helemaal terug. En heeft inmiddels ook twee filialen. In Vallauris Café Llorca, Place de l’homme au mouton, (+33) (0)4 93 33 11 33, www.cafellorcavallauris.com En in Vieux Nice Carré Llorca, 3 Rue de la Préfecture, (+33) (0)4 93 92 95 86, www.carrellorca.com.
Nice: Le Chantecler, 37 Promenade des Anglais, (+ 33) (0)4 93 16 64 10, www.lenegresco.com email chantecler@lenegesco.com
Het klassieke restaurant van het mytische hotel Négresco. ‘Cheffe’ Virginie Basselot raakte (ten onrechte) de 2e ster van het restaurant kwijt. Komt goed, ga maar proeven in de recent verbouwde brasserie La Rotonde in het hotel. 5.
La Turbie: Hostellerie Jérôme, 20 Rue du Comte de Cessole, (+33) (0)4 92 41 51 51, www.hostelleriejerome.com email hostellerie.jerome@wanadoo.fr
Je weet je bevoorrecht als je bij Bruno Cirino mag eten, in zijn refter uit de 13e eeuw. Méditerraan, hij gaat elk elke dag naar de markt. Een deurtje verderop eet je ook heel goed in zijn brasserie Café de la Fontaine.
St. Jean Cap Ferrat: Le Cap, 71 Boulevard du Général de Gaulle, (+33) (0)4 93 76 50 50, www.ghcf.fr email lecap@ghcf.fr
Chef Yoric Tièche, weggekocht bij La Passagère in Juan-les-Pins, bewijst zich op dit exclusieve Rivièra-adres. Hij bemoeit zich ook met de bistro La Véranda, zelfde adres.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven