Boîte à lire: onze leestips

za 18 april 2020

Toch genieten van het gulle Franse leven, op verkenningstocht door het zonnige zuiden, of een meeslepend misdaadverhaal meebeleven? Met een goed boek hoef je er de deur niet voor uit. De lekkere leestips van Kijk, Zuid-Frankrijk! wijzen je de weg naar boeken met een Frans tintje die je ook op afstand kunt bestellen, of downloaden als E-book.
Maria Edelman, boekenrecensent

Amour Provence
Je komt weleens mensen tegen die me vragen: hoe is dat nou, ‘en Provence’ en welk boek zou je aanraden? Een beetje afhankelijk van wie op het terras tegenover me zit (en van hoeveel tijd ik heb), begin ik dan graag over ‘Amour Provence’. Meteen een uitdagende titel die meestal bij voorbaat in de smaak valt. De New Yorkse schrijfster en magazineredactrice Constance Leisure kwam in 1990 in het noorden van de Provence terecht en kocht er een vervallen boerderijtje. Zoals zoveel mensen. Ze schrijft in haar prima boek ‘Amour Provence’ over het leven in die als schilderachtig beleefde ambiance. Over zorgvuldig bewaarde dorpsgeheimen en opbloeiende liefde, over rivaliteit tussen wijnmakers, over de historie van de Duitse bezetting, over de pogingen de banden tussen de dorpjes en hun families toch overeind te houden. Als je hier een tijdje woont, dan weet je dat er altijd van alles speelt in die op het eerste gezicht schattige Provençaalse gehuchten en Leisure schrijft er knap over. Als je het boek uit hebt, kijk je hier een beetje anders rond en begrijp je allicht meer.
Amour Provence door Constance Leisure. Uitgeverij Luiting-Sijthoff. € 18,95, E-book € 9,99.


De Mont Ventoux als stille getuige
In het criminele milieu waarin ze in bijnamen grossieren, zou de Ventoux waarschijnlijk de ‘Gevreesde Kale’ genoemd worden. Ik heb een keer geprobeerd er met de fiets tegenop te klauteren, weinig creatief kwam ik niet verder dan de ‘Smerige smeerlap’. Om bij te komen herlas ik terug in mijn pension ‘De Mont Ventoux als stille getuige’. Niet zozeer omdat de berg getuige was geweest van mijn martelgang. Maar omdat ik wist dat het een lekker spannend boek is en als je dan in de buurt bent, lees je het toch nog net even anders. Het verhaal begint in Bedoin waar ik toevallig logeerde. Zijn we meteen ‘thuis’. In een lege grafkuil op het voormalige kerkhofje wordt het ontzielde en mishandelde lichaam gevonden van de rectrix van het Lycée in Carpentras. Ik wist -getipt- dat auteur Martin Thijssen na zijn pensionering begon aan misdaadromans die zich rond de Mont Ventoux afspelen. Hij kent de streek op z’n duimpje, menigeen die er woont of er vakantie vierde, zal van alles herkennen. In die zin is ‘De Mont Ventoux als stille getuige’ behalve een spannend en origineel crimeverhaal ook een ‘toeristisch’ boek. Ik ga de ontknoping niet verklappen, maar inspecteur Marcel Duval van de Police Judiciaire in Avignon staat voor een verbijsterende onthulling. Waarna een uitermate spannende daderjacht begint. En ondertussen leer je veel over de beroemde humanist en dichter Petrarca en zijn beklimming van de Ventoux in 1336. De vertaling van zijn verslag is als bijlage toegevoegd, mooi extra cadeau!
De Ventoux als stille getuige, door Martin Thijssen. Uitgeverij Deamer. € 15.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven