De recentste coronakaart met uitleg

zo 3 mei 2020

Corona update vandaag 3 mei

Het up to date houden van de coronakaarten en ons van de juiste en meest recente informatie voorzien, is niet het sterkste punt van de Franse overheid. De kaarten waarmee we het vandaag moeten doen zijn die van gisteren. En dat zal wel zo blijven tot we de samenvattende ‘definitieve’ kaart van woensdag 7 mei te zien krijgen, waarop de déconfinement van 11 mei gebaseerd zal zijn. Is je departement op die kaart rood, oranje of groen, dan heb je vanaf 11 mei te maken met de voor die kleuren geldende restricties en maatregelen.

De kleuren zijn gebaseerd op de volgende criteria:
– Nieuwe besmettingsgevallen in de afgelopen 7 dagen
– Capaciteit van de ziekenhuizen (IC)
– Beschikbaarheid van testen op lokaal niveau

Dit mag je wel/niet:
– Rood: de strenge restricties van de huidige confinement blijven geldig
– Oranje: twijfelgeval: de strenge confinementrestricties zouden versoepeld kunnen worden als er een voortgaande verbetering is, of verzwaard als de situatie verslechtert
– Groen: de restricties worden versoepeld, scholen en winkels mogen (geleidelijk) weer open, je mag (tot 100 km) van huis zonder attestation. Maar hoe ver de versoepeling gaat hangt ook af van het departement en van de gemeente. Informeer dus bij het gemeentehuis. Maar landelijke verordeningen prevaleren.

Wil je weten hoe groot je actieradius van 100 km is, klik dan hier.
Vul vervolgens in het bovenste vakje je adres in en klik op ‘afficher la carte’. Je ziet dan hoeveel 1 km rondom je verblijfplaats groot is. Voor 100 km rondom klik je op het blauwe pijltje onder het witte vlakje met ‘domicile’.

Reizen tussen verschillend gekleurde departementen mag je alleen met een dringende reden en een attestation waarop die reden staat. De overheid wil interdepartementaal verkeer zoveel mogelijk ontmoedigen en voorbehouden aan professionals.
Het openbaar vervoer wordt voorzichtig weer opgestart, het dragen van een mondkapje is verplicht.
Verkeer/verplaatsing binnen de EU-zone is niet verboden, maar je mag alleen Frankrijk in met een dringende reden/attestation. Het is niet de bedoeling dat je gezellig op familiebezoek of op vakantie gaat. Toch Frankrijk in? Dan 2 weken quarantaine.
Reizigers van buiten de EU komen Frankrijk niet in.
De vernieuwde coronakaarten van het Ministère des Solidarités et de la Santé kun je dagelijks (maar dus met een dag vertraging) hier bekijken. Klik hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven