Boîte à lire: onze leestips

ma 4 mei 2020

Categorieën:

Toch genieten van het gulle Franse leven, op verkenningstocht door het zonnige zuiden, of een meeslepend misdaadverhaal meebeleven? Met een goed boek hoef je er de deur niet voor uit. De lekkere leestips van Kijk, Zuid-Frankrijk! wijzen je de weg naar boeken met een Frans tintje die je ook op afstand kunt bestellen, of downloaden als E-book.

Door Maria Edelman, boekenrecensent

Frankrijk, een liefdesgeschiedenis
“Frans praten is als cocaïne gebruiken.” Zo. Dit citaat uit het schitterende boek ‘Frankrijk, een liefdesgeschiedenis’ van Hendrickje Spoor (1963) hakt er behoorlijk in. De stelling lijkt me aan de overdreven kant, om het voorzichtig te zeggen. Ik zou niet verder willen gaan dat ‘Frans praten is als rosé drinken’ en in deze barre tijden leer ik trouwens weer bij. Een faillissement heet ‘la clé sous la porte’, ik noem maar wat. Maar nu dat boek. Van jongs af aan koestert de schrijfster een ‘amour fou’ voor Frankrijk dat ze overigens bepaald niet kritiekloos beschrijft. Met enige humor gaat ze soms het chauvinisme van de Fransen te lijf die ze ook bekrompenheid verwijt, groot gelijk, vind ik. Hoe dan ook: nadat ze haar Nederlandse echtgenoot verliet, kwam ze in Parijs terecht om daar een bestaan als schrijver op te bouwen. Makkelijker gezegd dan gedaan en de veronderstelde romantiek van de Lichtstad valt tegen. Na enige omzwervingen, ook en vooral in haar persoonlijk leven (een gokverslaafde vriend met een familiekasteel bijvoorbeeld), vindt ze uiteindelijk het huis van haar dromen ‘en campagne’ en treft ze daar de liefde van haar leven: de Franse taal. “Het Frans veranderde niet alleen mijn manier van denken (…) En heeft me op den duur gemaakt tot wie ik ben.” Dat is dus zo’n conclusie die iemand aan het peinzen zet, althans mij. Ben ik anders gaan denken doordat ik (meestal) Frans spreek? Ik kijk nu tegen heel veel zaken anders aan dan toen nog niet in Frankrijk woonde. Maar dat kan ook een kwestie van voortschrijdend inzicht zijn, toch?
Frankrijk, een liefdesgeschiedenis. Door Hendrickje Spoor. Uitgeverij Balans. € 17,99, E-book € 9,99.

Frankrijk binnendoor
Ja hoor, ik was ook zo’n beklagenswaardige die destijds, toen ik nog in het barre noorden woonde, haastje-repje naar het zuiden scheurde zodra ik maar even de kans kreeg. Pas toen ik hier al woonde, drong het besef tot me door dat je natuurlijk ook anders dan via de dure ‘péages’ naar Zuid-Frankrijk kunt afzakken. Toegegeven, dat duidt niet op een aanmerkelijk IQ. Het is nu even niet aan de orde, maar zodra Frankrijk weer ontgrendeld is, kun je echt veel beter in relatieve rust onze kant op komen en onderweg Frankrijk beleven. Dat is ook de essentie van het tipboek ‘Naar Frankrijk Binnendoor’ van de erkende Frankrijk-freak Ruud Couwenhoven. Lees over markten, brocantes, wandelingen, fietstochten, antwoorden op veel gestelde Frankrijkvragen, experttips en een rondreis van 4.100 kilometer. Niet iedereen heeft zin om het allemaal zelf uit te zoeken, ik bijvoorbeeld, en het is dus heel prima dat dit boek je kans biedt vanaf de eerste kilometers al te genieten van rustige binnenwegen, mooie dorpen, fraaie valleien of spannende bergweggetjes aan de hand van een dag voor dag beschreven rondreis dwars door dit prachtige land. Ook nu ik hier woon, blader ik er vaak in want van Frankrijk weet je uiteindelijk nooit genoeg.
Frankrijk Binnendoor, door Ruud Couwenhoven. Uitgeverij Erceemedia B.V. Prijs: € 22,50.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven