Déconfinement, het laatste nieuws

do 7 mei 2020

Categorieën:

De voornaamste feiten van de persconferentie vandaag van premier Phillipe en een aantal ministers.

– Tot 15 juni geen internationaal toeristenverkeer naar Frankrijk. De grenzen blijven dicht, ook voor EU-burgers. Tenzij zij beschikken over een ‘attestation de déplacement’ (soort vergunning om het land binnen te komen) met als voorwaarde ‘dwingende economische redenen’. Er is in de eerste plaats gedacht aan seizoenarbeiders in de landbouw.
– De stranden blijven in principe dicht. Maar op verzoek van burgemeesters mogen prefecten anders besluiten. Geldt ook voor bezoek aan recreatiemeren.
– Voor september geen bijeenkomsten en evenementen met meer dan 5.000 aanwezigen.
– Geen verplicht ‘confinement’ voor kwetsbare groepen, wel het advies om voorzichtig te blijven.
– Departement La Drôme is ‘groen’ verklaard, onze regio Le Sud/PACA was dat al.
– De regel 100 km van je huis vrij bewegen, dus zonder ‘attestation’, geldt voor 100 km hemelsbreed. Klik hier als je wilt weten hoe ver dat is.
– Voor wie verder weg wil of moet, is een ‘attestation’ verplicht. Klik hier voor de diverse attestations die de overheid hanteert.

6 gedachten over “Déconfinement, het laatste nieuws”

 1. Dag Renée,

  Dank voor de update; we hebben de persconferentie niet gezien, maar vroegen ons af hoe het nu precies zit met het internationaal toeristenverkeer. Op het Nederlandse nieuws wordt gesproken over 23 juli op zijn vroegst, op de site van het gouvernement kunnen we geen concrete gegevens vinden. We hebben reserveringen vanaf eind mei, maar weten nu niet precies hoe daar mee om te gaan. We zien namelijk op de site van de regering dat er eind mei beslist wordt over volgende stappen. Kun je ons helderheid verschaffen? Je zult wel veel van dit soort vragen krijgen; excuses, maar we willen graag duidelijkheid voor onszelf en onze gasten.

  Hartelijk dank voor je moeite alvast!

  Met vriendelijke groet,

  Els en Ed Gevaert
  Le Mas de Saint-Ferréol

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Dag Els en Ed,
   De grenzen blijven dicht voor internationaal toeristenverkeer tot 15 juni. Dat heeft niets te maken met de sanitaire noordvoorziening die verlengd is tot 23 juli. Die is bedoeld om maatregelen snel door te kunnen drukken, en om in te kunnen grijpen als de situatie na de lockdown toch weer zou verslechteren. Over verdere versoepeling van de maatregelen (zoals het openen van café’s en restaurants) neemt de overheid eind mei een besluit. Stranden blijven vooralsnog gesloten, tenzij de prefectuur van een departement anders beslist. Voor wat betreft B&B’s, campings en andere toeristen-accommodaties geldt de 100 km-regel: je mag uitsluitend gasten ontvangen (met in acht neming van de geldende hygiëne-voorschriften) als die van binnen een straal van 100 km hemelsbreed komen. Hopelijk heb je hier wat aan?

 2. Hallo Renée,dank voor je duidelijke uitleg.
  Wij zijn bezig ons huis aan onze franse overburen te verkopen. Doordat mijn man ernstig ziek is willen we daar nog een keer heen. Ook om nog wat persoonlijke spullen op te halen. Daar gaan de kopers uiteraard mee accoord.
  Nu vraagt de franse notaris zich af wanneer wij naar Frankrijk komen.
  Dat lijkt mij de omgekeerde wereld.
  De notaris is toch wel op de hoogte van de maatregelen in haar land.
  In ieder geval ben ik blij dat jij ons op de hoogte houdt
  Dan kan ik haar ook op de hoogte houden haha.
  Dank Ingrid Groen

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ja, je zou van een notaris mogen verwachten dat die op de hoogte is van de ontwikkelingen in eigen land. Opvoeden, die dame!
   En ik hoop dat het snel lukt om nog een keertje naar jullie huis te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven