Opluchting gerechtvaardigd?

do 14 mei 2020

Categorieën:

Donderdag 14 mei
De déconfinement heeft vooralsnog niet in dramatische cijfers geresulteerd. Sterker nog: er lijkt van een serieuze verbetering van de situatie sprake. Voor zover je in dit verband van beperking kunt spreken, er overleden in de afgelopen 24 uur 83 corona-slachtoffers, een etmaal eerder nog 348. Verder werden er weliswaar 507 nieuwe besmettingsgevallen geconstateerd, maar toch 199 minder dan in de voorlaatste 24 uur. Er was sprake van 524 nieuwe ziekenhuisopnames, maar per saldo liggen er nu met 21.009 521 minder corona-patiënten in de hospitalen. Van die zieken zijn er 2.385 (-111) ernstig aan toe. Er zijn in Frankrijk 140.734 mensen door het virus besmet (geweest), 58.664 van hen zijn genezen verklaard, in de voorbije 24 uur 890.

Geen éénduidige ontwikkeling als je naar de jongste cijfers van de regio Le Sud/PACA kijkt. Zo zijn er opnieuw 11 doden te betreuren (6 in de Bouches-du-Rhône, 2 in de Alpes-Maritimes, 1 in Le Var, 2 in de Vaucluse) en het aantal vastgestelde besmettingsgevallen liep in 24 uur met 74 op. Daar staat tegenover dat er nu minder mensen in het ziekenhuis liggen, minder aan de beademing en dat 63 personen naar huis konden.
Een etmaal eerder stierven 7 slachtoffers en werd bij 29 mensen het virus geconstateerd.
In de regio zijn nu 815 dodelijke slachtoffers gevallen terwijl 16.061mensen door corona ziek zijn geworden. In de ziekenhuizen verblijven nu 1.231 patiënten, 45 minder dan een dag eerder. Er worden 149 ernstig zieken beademd, dat zijn er in 24 uur 7 minder. Genezen verklaard zijn 4.388 mensen.
In de EHPAD’s zijn 1.779 bewoners besmet (geweest).

Alpes-de-Haute-Provence: 19 ziekenhuis, 2 beademing, 9 doden, 113 genezen.
Hautes-Alpes: 32 ziekenhuis, 5 beademing, 13 doden, 105 genezen.
Alpes-Martimes: 185 ziekenhuis, 12 beademing, 164 doden, 545 genezen.
Bouches-du-Rhône: 763 ziekenhuis, 109 beademing, 472 doden, 2.629 genezen.
Le Var: 197 ziekenhuis, 20 beademing, 124 doden, 777 genezen.
Vaucluse: 35 ziekenhuis, 1 beademing, 33 doden, 219 genezen.

La Drôme: 73 ziekenhuis, 8 beademing, 127 doden, 441 genezen.
Corsica: 249 ziekenhuis, 7 beademing, 67 doden, 206 genezen.
Monaco: 96 ziekenhuis, 1 beademing, 4 doden, 87 genezen.

Volgens een enquête is 62% van de Fransen akkoord met de manier waarop de regering de déconfinement tot nu toe heeft aangepakt.

In tegenstelling tot wat premier Philippe eerder zei: we mogen binnenshuis wél met meer dan 10 mensen zijn. ‘Groepsvorming’ van maximaal 10 personen geldt alleen voor de publieke ruimte.

Vandaag (donderdag) komt de regering met een ‘Marshall-plan’ voor de toerismesector, Een ‘priotité nationale’ waarvoor € 1,5 mljard uitgetrokken zou worden.

Een aantal stranden aan de westkust is sinds woensdag al toegankelijk. In het department Alpes-Maritimes a.s. weekend en dan hoogstwaarschijnlijk ook in Le Var.

Met je plezierboot de zee op mag, maar maximaal 10 mensen aan boord en je hebt een ‘autorisation de navigation’ nodig. Daarmee mag je 54 mijl (ongeveer 100 km) varen.

In gemeenten waarin na de raadsverkiezingen van maart geen 2e stemronde nodig is, kunnen de gekozenen vanaf 18 mei hun zetels innemen. Er is sprake van zo’n 2e ronde in juni, afhankelijk van de corona-ontwikkeling. Het kan ook na de zomer worden.

Pharma-gigant Sanofi liet weten dat de VS als eerste bediend zou worden als men een vaccin ontwikkeld heeft. Onder druk van de Franse regering is men daarop teruggekomen. Een eventueel vaccin zal ook binnen de EU worden aangeboden.

Ook de jaarlijkse internationale Roma-feesten en -bedevaart in Saintes-Maries-de-la-Mer (Bouches-du-Rhône, 24/26 mei) zijn geannuleerd.

Institut Pasteur in Parijs heeft berekend dat 4,4% van de Franse bevolking door het virus is getroffen. Dat cijfer is lager dan verwacht. In de regio’s Île-de-France en Grand-Est waar de meeste slachtoffers zijn gevallen, is iets minder dan 10% van de bevolking besmet geraakt.

Behalve de toerisme-sector dringt nu ook de akkerbouw aan op snelle heropening van de grenzen. Bijvoorbeeld in de Vaucluse dreigt met het oog op de oogsten een tekort aan buitenlandse seizoenarbeiders, veelal Spanjaarden.

3 gedachten over “Opluchting gerechtvaardigd?”

  1. Goedemorgen. Ik ben wel benieuwd wanneer we er weer gewoon per auto naartoe kunnen. Niets dringend maar er moet toch wel het een en ander gebeuren daar.

    1. Het zou inderdaad fijn zijn als grenzen voor eigenaren van een tweede verblijf in Frankrijk iets eerder open zouden gaan. Stel dat dit 1 juli gaat worden. In ons geval heeft ons huisje in de Gard leeggestaan sinds november. We hadden het in mei zomerklaar willen maken. Schoonmaken, snoeien, wat meubels meenemen die we deze winter thuis opgeknapt hebben en nog wat klussen. Als ook wij er pas in juli in kunnen, moeten wij (nog) meer huurders gaan afzeggen. Het gaat me niet om onszelf, want ik had me al voorbereid op een zomer zonder huuropbrengst en wij hoeven er niet van te leven. Ik vind het vooral sneu voor de gezinnen die al maanden geleden geboekt hebben. Enfin, we wachten af.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven