Pâtes au thon

vr 29 mei 2020

Beetje afgeknoedeld zo langzamerhand. En ik ben de enige niet hier. Even afgezien van het werk dat tamelijk arbeidsintensief is op het ogenblik. Omdat we graag dagelijks de corona updates op tijd op kijkzuidfrankrijk.com willen zetten, omdat de site nog verder ontwikkeld wordt, omdat ook het gewone schrijfwerk doorgaat. Maar ook omdat het internet voortdurend kuren vertoonde
sinds de grote onstuimige storm van een paar weken geleden, toen er een dikke boom op de leidingen viel waarna ze allemaal samen in de rivier onderlangs het huis verdwenen. Alles gerepareerd, volgens Orange (telefoon) en Enedis (stroom), maar dat bleek een misvatting. Sinds ongeveer een week doet het stroomnet het weer min of meer. Voor het internet moest eerst zo’n beetje het hele dorp in de klachtenwacht gehangen hebben voor er iets van actie ondernomen werd. Maar alles werkt nu, geen ‘va et vient’ meer, ik durf zelfs te beweren dat we er qua snelheid en stabiliteit beslist op vooruit gegaan zijn. Inderdaad, meteen afkloppen.
Intussen moet er natuurlijk toch gewoon gegeten worden, liefst een beetje simpel en snel. Ik ben dan zeer geneigd om tegen de echtgenoot te roepen: “tonijnpasta”, m’n favoriete gerecht. ’t Is zíjn recept, hij maakt het op onnavolgbare wijze klaar, en ik kan beter uit de keuken blijven tijdens de kooksessie. Mijn beurt komt na de maaltijd, als de puinhoop opgeruimd mag worden. Ik heb het er graag voor over.

Ingrediënten:
1 ui
2 tenen knoflook
3 ansjovisfilets (op zout/olie)
1 blik tonijn op olijfolie (160 gram)
1 blik gepelde pomodori (400 gram)
½ bosje peterselie
handje zwarte olijven (ontpit)
400 gram pasta naar keuze
cayennepeper, of sambal
droge witte wijn
olijfolie

Bereiding:
Pel de ui en snipper hem fijn, pel de knoflook, hak de ansjovis in stukjes. Open het blik tonijn en giet een scheut van de olie in een koekenpan; niet alles, dan wordt het te vet. Laat de tonijn verder uitlekken in een zeef of vergiet.
Verhit de olie in de koekenpan en fruit de ui erin aan.
Pers de knoflook er boven uit, doe de ansjovis erbij en laat die op laag vuur een paar minuten smelten.
Laat ook de pomodori uitlekken in een vergiet, snij ze in stukjes en doe ze bij het prutje in de koekenpan. Laat warm worden en inkoken tot het meeste vocht verdampt is.
Hak de peterselie fijn, snij de olijven in ringetjes, en voeg beide toe aan het mengsel.
Doe de tonijn erbij, prak los met een vork en roer alles door elkaar.
Voeg een stevige scheut witte wijn toe en laat zo’n tien minuten pruttelen.
Doe er wat cayennepeper of een lik sambal bij, maar pas op dat het niet te pittig wordt. Proef op smaak.
Kook intussen de pasta beetgaar in ruim kokend water, laat even uitlekken in een vergiet (niet afspoelen met koud water!) en doe terug in de pan, met een lekkere scheut olijfolie erdoor gemengd zodat de boel niet gaat kleven.
Verdeel de pasta over de borden en verdeel er de tonijnsaus over. Natuurlijk geef je er een ontspannend glas frisse witte of rosé bij, eventueel een salade en wat brood om te soppen.

6 gedachten over “Pâtes au thon”

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Kun je ook op je bordje doen, dan blijven er geen sausresten in de pan achter (zonde!) als je niet alle pasta op maakt.

 1. weer een mooi recept die in mijn mapje gaat. Makkelijk, snel en lekker…..meer moet dat in de zomer niet zijn.
  Problemen met internet : komt toch zo bekend voor. Vorig jaar 9 afspraken gehad met sfr-monteur. De eerste 8 keer nooit gezien. Nee, mag niet liegen, ik zag één keer een busje voorbijrijden met bekend logo. Na een telefoontje bleek de monteur ons huis niet gevonden te hebben en daarna was ook de monteur zoek. Als we er niet iedere keer voor thuis gebleven waren, hadden we er hard kunnen om lachten.
  Zijn nu nog niet in Bédoin geweest, maar weten ondertussen wel dat het er flinke onweersbuien geweest zijn. Zijn heel benieuwd naar de staat van internet. Binnen is alles wel afgesloten, maar het ontvangstkastje van waaruit alles doorgestuurd wordt hangt buiten aan de bekende houten palen.
  Fijne zomer aan iedereen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven