Vakantietip: dat milieuvignet

za 20 juni 2020

Categorieën:

Als je met een gedateerde auto in Frankrijk rijdt, heb je soms een ‘Crit’Air (milieuvignet) nodig. Concreet: in sommige binnensteden is het verboden toegang voor oude (lees: vervuilende) auto’s. Om het lekker makkelijk te maken heeft de Franse regering 6 categorieën van vervuiling (erg, nogal, beetje, beetje minder, bijna schoon, schoon) bedacht. Voor al die categorieën is een speciaal gekleurd vignet ingevoerd. Het voornaamste in de prakrijk: diesels van voor 2001 en benzineauto’s van voor 1997 mogen sommige binnensteden niet in. Een milieuvignet is niet overal verplicht, maar bijvoorbeeld wel in onder meer Parijs, Lyon, Grenoble en Lille. Daar gelden milieuzones waar je zo’n sticker moet hebben.
Dan zijn er ook nog ‘tijdelijke’ milieuzones die per dag en zelfs per uur én op autoroutes (afhankelijk van de gemeten luchtvervuiling) ingevoerd kunnen worden. Dus heb je daar dan ineens een milieusticker nodig.
In 2019 is nul keer op de autoroutes zo’n tijdelijke milieuzone van kracht geweest.
Maar allicht beter mee verlegen dan om verlegen, die sticker.
Zo’n vignet kun je uitsluitend te pakken krijgen bij de Franse overheid: https://www.certificat-air.gouv.fr Je krijgt ‘m à € 4,21 thuisgestuurd, maar reken wel op 10 dagen.
Meer details geeft de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/informatie/milieuzones

5 gedachten over “Vakantietip: dat milieuvignet”

  1. Ik was er down van.Van die milieuregels. Dus mwt n dieselcamper EN n goede benzine toyota van voor de jaartallen ben ik niet meer welkom in mijn lievelingsland.Als..etc..zit de autoindustrie hier ook nog achter..? En hoe doen de fransen dit zelf??

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Eerder de milieulobby dan de auto-industrie. En de Fransen zelf rijden gewoon door, in elk geval hier op het platteland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven