Actualités: wat er speelt

zo 16 augustus 2020

Categorieën:

Natuurbrand in de Vaucluse
In de omgeving van Saint-Romain-en-Viennois (Vaucluse) zijn 130 hectares afgefikt. Er moesten 2 campings geëvacueerd worden. Er vielen geen slachtoffers, de materiële schade is beperkt dankzij het optreden van 550 pompiers. Behalve vakantiegangers moesten de bewoners van nabij gelegen huizen de nacht doorbrengen in de ‘salle polyvalente’ (multifunctionele ruimte) van Vaison-la-Romaine.

Update corona
Een somber dagrecord: in de afgelopen 24 uur 3.310 nieuwe besmettingsgevallen. Opnieuw 4 doden te betreuren, meer mensen in het ziekenhuis en aan de beademing.
Woensdag weer onze complete cijferlijst.
Ondertussen neemt de ongerustheid toe. Er is sprake van dat de regering overweegt het mondkapje (‘masque’) overal op straat verplicht te stellen. En eind van de maand zou dat ook op de werkvloer (fabrieken, kantoren) verplicht worden. Er wordt dringend verzocht zoveel mogelijk thuis te werken.
In 56 gemeenten in de regio Le Sud/PACA is het masker nu ook op markten in de openlucht verplicht.
Geruchten verspreiden zich sneller dan het virus zelf. Weten ze nu ook in Saint-Tropez (Le Var). Op sociale media werd gezegd dat héél St. Trop’ op slot zou gaan. Onzin. Maar binnen de kortste keren stroomden de annuleringen bij restaurants en hotels binnen.
In heel Frankrijk grote verontwaardiging over een feest, zaterdag, in pretpark Puy de Fou in de Vendée. Er mochten 9.000 mensen komen, terwijl de corona-regel is: maximaal 5.000. Een prefect heeft het recht daarvan af te wijken en dat deed die van de Vendée dus. Hij stemde in met 9.000. Op tv-beelden is te zien dat de 1 meter-‘distanciation sociale’ bepaald niet in acht werd genomen. Ook niet in Lyon trouwens nadat de plaatselijke voetbalclub zich geplaatst had voor de halve finale van de Champions League.
Dat de prefect van de Vendée 9.000 man oké vond, leverde ook een andere discussie op. De eigenaar van het park is de ex-politicus Philippe de Villiers, een persoonlijke vriend van president Macron. Diens persdienst zag zich genoodzaakt elke betrokkenheid van het staatshoofd bij het besluit van de prefect te ontkennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven