Een voetbalshirt

vr 21 augustus 2020

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Het bestaan in Frankrijk is nog een heel gedoe als je ernaar streeft je lachen in te houden. Al zijn er ook veel mensen in de divisie Somber die vooral hoofdschuddend naar het malle land kijken. Ze hebben vast gelijk, het komt nooit meer goed met het ooit zo opwindende paradijs van de charme. Al krijgen ‘we’ wel mooi miljarden uit het Europese herstelfonds toegestopt en kunnen de salarissen in de zorg omhoog. In Frankrijk wél.
Het vrolijkste bericht van gisteren was dat de politie-prefect van Marseille in het departement Bouches-du-Rhône besloten had dat er zondag geen voetbalshirts van Paris-Saint-German (PSG) in Marseille gedragen mogen worden.
Zondag speelt PSG de finale Champions League tegen Bayern München.
Dus zo’n prefect heeft zitten denken (nou ja…): de fans van Olympique Marseille koesteren al jaren een diepe haat jegens PSG, na afloop van die wedstrijd kan het in Marseille weleens feest worden, zeker als PSG verliest. Laat ik ingrijpen: ik bepaal per noodbesluit: géén PSG-shirtjes in de stad.
Ik vrees dat de prefect met een aantal ambtenaren gemaskerd heeft vergaderd. Daardoor kon hij niet zien dat hij door zijn eigen medewerkers uitgelachen werd.
Het is in dit land al een hele kwestie of je juridisch gezien een mondkapje (‘masque’) mag verplichten. Deed de prefect er met zijn kledingvoorschrift nog een schepje bovenop.
Als je zelfs niet meer zelf mag bepalen wat je aantrekt, kun je rekenen op rellen. Ik was gelukkig op geen stukken na de enige in dit land die vaststelde dat de prefect een ‘verwarde persoon’ is, zoals dat tegenwoordig heet.
En dat is dan wel weer het aardige van Frankrijk: er kwam niet eens een demonstratie aan te pas, maar de prefect is in zijn hok teruggeschoten. Autoritair machtsmisbruik ligt sinds de Franse Revolutie gevoelig en corona is geen excuus voor van alles en nog wat.
‘We’ mogen zondag in het shirtje van PSG in Marseille gemaskerd over straat.
Oók omdat het zondag nog steeds ‘canicule’ (hittegolf) is, zal er na afloop van de match wel feest zijn, die ‘distanciation sociale’ van 1 meter of niet.
Ik hoop ook dat PSG verliest. Als zuiderling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven