Unieke expo: La Collection Gide in Le Lavendou

ma 24 augustus 2020

Categorieën: ,

Door Maria Edelman

Ze was de dochter van de beroemde Franse schrijver André Gide (1869-1957, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur in 1947) en de kleindochter van de befaamde Belgische schilder Théo van Rysselberghe (1862-1926), en ze had een schat aan kunstwerken in bezit. Catherine Gide – die in 2013 stierf – liet haar drie dochters een schitterende erfenis na. Werken van kunstenaars als de neo-impressionisten Cross en Van Rysselberghe, maar ook van Barye, Bussy, Clouzot, Conder, Cornilleau, De La Fresnaye, Denis, De Regoyos, Drouart, Guérin, Hiroshige, Hokusai, Kuniyoshi, Laurencin, Laurens, Leplat, Maillol, Marye, Minne, Piot, Pissarro, Redon, Rops, Schlobach, Sickert, Vallotton, Vanden Eeckhoudt, Weyher-Schlumberger… Een collectie voor de liefhebbers om van te watertanden. Een aantal topstukken is al verkocht aan gerenommeerde musea, maar een aanzienlijk deel van deze unieke verzameling is tot 26 september te zien in de Villa Théo, de door de architect en broer van, Octave van Rysselberghe ontworpen villa annex atelier (thans museum) in Le Lavandou in Le Var, waar de schilder woonde en werkte. Na de expo wordt de collectie verder verkocht, de werken zullen nooit meer samen te zien zijn. Meer info: klik hier.

Ook meer dan de moeite waard

De expo ‘De lames et de lumières’ van André Villers bij Beddington Fine Art in Bargemon in Le Var: klik hier, nog tot 25/10.
En de tentoonstelling van de Nederlandse schilder Ramon Otting in de Salle du Cercle in Seillans (tot 26/9), ook in Le Var: klik hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven