Vakantietipje: binnenkijken bij de president

ma 31 augustus 2020

Categorieën: , , ,

Het echtpaar Macron is weer terug in Parijs en dus is de presidentiële zomerresidentie Fort de Brégançon, bij Bormes-les-Mimosas (Le Var) weer voor het publiek toegankelijk, tot 16 oktober. Nu het dit jaar vooral de Fransen zelf zijn die aan de Côte d’Azur vakantie vieren (en Macron allerminst populair is) zou de belangstelling best groot kunnen zijn. Temeer daar de Macrons zo’n ‘piscine hors sol’ hebben laten aanleggen, in een periode waarin het Frankrijk economisch niet voor de wind gaat.
In 1968 werd het op een schiereiland gelegen fort (35 meter boven zee) als zomerresidentie voor het staatshoofd uitverkoren. Toenmalige president De Gaulle had al meteen klachten: de bedden waren te kort. Daarna verbleef het echtpaar Pompidou er ook ’s winters, de familie Giscard ‘Estaing kwam er met Pasen en in de zomer, men sprak van een paradijs. François Mitterand was er zo min mogelijk, hij vond het niks, was liever in Gordes (Vaucluse). Maar in 1985 heeft hij er wel de Duitse bondskanselier Helmut Kohl ontvangen. Jacques Chirac, opgegroeid in Le Var, was er altijd heel tevreden en liet zich er graag met zijn kleinkind fotograferen. Hij heeft wel een keer de toenmalige Algerijnse president Bouteflika officieel ontvangen.

Liever bij schoonmama
Nicolas Sarkozy logeerde er eerst met zijn vrouw Cecilia en een jaar later met zijn nieuwe echtgenote Carla Bruni. Wier moeder een paar kilometer verderop woont, op Cap Nègre. In tegenstelling tot veel andere mannen vierde hij de zomervakantie toch liever bij zijn schoonmoeder thuis dan in het presidentiële fort.
François Hollande heeft er één zomervakantie doorgebracht. Felle kritiek: een heel ontspannen president op de lokale markt terwijl het land (ook toen) in crisis was. Dat kan natuurlijk niet. Hollande is er niet meer terug geweest en zette het fort te koop. Sinds 1968 is het fort tussen de 200 en 400 dagen ´bewoond´ geweest. Het onderhoud van het fort kostte in de tijd van Hollande al € 632 per dag. Als het staatshoofd er even was, liepen de kosten op tot € 33.000 per dag.
De verkoop ging niet door en sinds juni 2014 is het Fort opengesteld voor het publiek. Je krijgt dan een rondleiding (9-19 uur) door de entree, de salons en het bureau van de president. Zomaar even aankloppen gaat niet. Reserveren is verplicht bij het Office du Tourisme: klik hier, of via (+33)(0)4 94 01 38 38. Elk kwartier rijdt er een bus naar het fort. In de tuinen van dit door Hollande aan het Centre des Monuments Nationaux toevertrouwde gebouw mag je zonder gids rondlopen. Fantastisch uitzicht verzekerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven