Actualités: sombere coronacijfers, een kanaal vol wrakken en € 100 miljard voor de economie

za 5 september 2020

Categorieën:

Corona-update: sombere cijfers
– In de afgelopen 24 uur zijn er 8.975 nieuwe besmettingsgevallen in Frankrijk vastgesteld, een ‘dagrecord’. Er overleden 19 mensen, het totaal aantal dodelijke slachtoffers bedraagt nu 30.686. Ook meer corona-patiënten in de ziekenhuizen: (afgelopen week +1,628) en ook meer mensen (+290) aan de beademing.
– Minister Olivier Véran (Gezondheidszaken) voorspelde vanmorgen (zaterdag) op tv voor de komende 2 weken een ‘pic’ van ziekenhuisopnames.
– Er wordt steeds meer getest. Gemiddeld 4,4% positief. Was 4,2%.
– Opening van schoolseizoen: na 2 dagen 22 scholen weer gesloten. Dat valt mee, er zijn ruim 60.000 scholen.
– Binnen Europa doet Frankrijk het niet heel goed, bijvoorbeeld vergeleken met Duitsland. Daar 246.015 besmettingsgevallen en ‘slechts’ 9.307 doden.
– De regelgeving in Frankrijk is chaotisch. Bijvoorbeeld in Parijs geen ‘masque’ op de fiets of bij ‘joggen;’, in Nice geen masker op de fiets, maar wél als je hardloopt. Wandelaars moeten in beide steden gemaskerd over straat, zoals in steeds meer gemeenten. De regering heeft de regelgeving gedecentraliseerd. De prefecten beslissen.
– In Monaco moeten kinderen vanaf 6 jaar op school een mondkapje dragen.
– Aan de Côte d’Azur waren de hotels in augustus voor gemiddeld 80% ‘complet’. Vrijwel uitsluitend Franse klanten. Men vreest voor het naseizoen. Vliegveld Nice/Côte d’Azur zat in augustus op 53% van de bedrijvigheid, vergeleken met vorig jaar augustus. Easyjet heeft alle vluchten vanaf Nice naar Italië, Spanje en Portugal tot 26 oktober gecancelled.
– Woensdag op dit platform weer een weekoverzicht van de ontwikkelingen.

Salon de Provence: autokerkhof in het kanaal
In 2 dagen zijn van de week 231 auto’s (of de restanten ervan) ter hoogte van Salon-de-Provence (Bouches-du-Rhône) opgevist uit het Canal de Saint-Cahems tussen Langon en Salon. Een traject van 7,4 km. Sinds 2009 zijn daar al 2.000 wrakken uit het water gehaald. Als de eigenaar te achterhalen is, draait deze voor de kosten op: € 1.500 per ‘voiture’ en gerede kans dat justitie nader geïnteresseerd is.

Herlancering van de economie: € 100 miljard
De regering heeft haar ‘Plan de relance’ bekend gemaakt, praat je over € 100 miljard. Daarvan komt € 40 miljard uit het Europees herstelfonds. Het plan zou 160.00 banen moeten opleveren, geschat wordt dat er op termijn door corona 800.000 verloren gaan. Er gaat € 30 miljard naar ‘ecologische transitie’ (premies voor wie zijn huis isoleert of een ‘schone’ auto koopt), de details zijn er nog niet. Er is € 11 miljard voor de infrastructuur, moet je denken aan nieuwe spoorlijnen, het in ere herstellen van de nachttrein, vooral voor het goederenvervoer. Verder is er € 35 miljard voor ‘sociale cohesie’. In de praktijk onder meer € 4.000 premie voor werkgevers die jongeren tot 26 jaar voor 3 jaar in dienst nemen. Tenslotte is er veel geld beschikbaar voor het terughalen naar Frankrijk van werkgelegenheid die eerder naar het buitenland ging.
In het 2e kwartaal van dit jaar kromp de Franse economie met 13,8%. Over het hele jaar met – geschat – 9-11%. Pas in 2021 wordt weer een groei met 1,3% verwacht. Minister Bruno LeMaire (Economische Zaken) heeft vandaag (zaterdag) herhaald dat er geen belastingverhogingen komen.

2 gedachten over “Actualités: sombere coronacijfers, een kanaal vol wrakken en € 100 miljard voor de economie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven