Méér dan een vakantietip: de Dordogne!

zo 13 september 2020

Door Renée Vonk-Hagtingius

(klik op de foto’s om ze te vergroten)

Dus de Fransen hebben op dringend aanraden van de regering massaal vakantie in eigen land gevierd. En kwamen tot de ontdekking van wat wij allang wisten: hun land heeft écht heel veel te bieden en heus niet alleen bij mij in het zuiden. Waarbij het nog maar de vraag is wat je onder dat zuiden moet verstaan. Ik zit in het zuid-oosten, maar je hebt natuurlijk ook het zuid-westen waar het net zo min verkeerd is als bij ons. Het zou me dan ook niks verbazen als de Fransen volgend jaar – corona of niet – weer voor een Franse vakantie kiezen.
Tijdje terug had ik het hier over Franse kennissen in mijn dorp die een paar weken naar de Dordogne zouden gaan, voor het eerst van hun leven daar eens rondkijken. Ze kwamen zo enthousiast terug dat ik dacht: laten we het op dit platform ook maar eens over de Dordogne hebben. Komt het goed uit dat ik Esther Bus ken die daar al jaren woont. Ik stelde haar een paar vragen. Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee.

Wat is in jouw waarneming het grote verschil tussen de Côte d’Azur en de Dordogne?
“Omdat ik de Côte d’Azur niet heel goed ken heb ik wat vrienden deze vraag voorgelegd.. Het unanieme antwoord: “de natuur en de stilte”. De Dordogne is groen met een prachtige flora en fauna en nauwelijks industrie. Het is ook een van de dunst bevolkte departementen van Frankrijk en dus kun je er nog wandelen zonder een mens tegen te komen, zelfs in het hoogseizoen. De kans is ook nog groot dat je dan een ree of ander wild tegen het lijf loopt.”

Wie (ook qua nationaliteit) is het meest in de Dordogne geïnteresseerd?
“De liefhebber van natuur, cultuur en gastronomie is het meest vertegenwoordigde ‘type’ in de Dordogne. Waar er vroeger vooral gepensioneerden naar het Franse platteland trokken zie ik de geïnteresseerden steeds jonger worden; ook voor veertigers is het aantrekkelijk in de Dordogne te investeren. Fransen uit andere regio’s, Engelsen en Nederlanders vormen nog steeds de grootste kopersgoep, maar gelijk daarachter de Belgen.”

Hoe verhoudt het prijsniveau in de Dordogne zich tot andere delen van Frankrijk?
“De prijzen in de Dordogne voor onroerend goed zijn redelijk laag te noemen. Ook de prijzen voor grond zijn erg laag, tussen de € 15 en € 20 per vierkante meter. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld de Côte d’Azur waar de grondprijzen aanmerkelijk hoger liggen.”

Is er in de Dordogne (nog?) ruimte om je eigen huis te (laten) bouwen?
“Ja, omdat dit departement zo dun bevolkt is, blijft er genoeg ruimte om te kunnen bouwen. Er zijn gelukkig nog steeds hele mooie, rustig gelegen terreinen beschikbaar met een mooi uitzicht. Wel dient elke gemeente over een bestemmingsplan te beschikken; een burgemeester kan dus niet meer een heel afgelegen terrein bestempelen als bouwgrond zoals vroeger wel gebeurde.”

Wat is volgens jou – ook qua investering – het meest aantrekkelijke deel van de Dordogne?
“De Dordogne of Périgord is opgedeeld in 4 kleuren: zwart, paars, wit en groen. De Périgord Noir met als hoofdstad Sarlat-la-Canéda is van oudsher het ‘rijkste’ gebied en is dat heden ten dage nog steeds. Een glooiend heuvellandschap waar de rivieren Dordogne en Vézère doorheen kronkelen. Daar vind je prachtige kastelen, indrukwekkende rotsformaties en middeleeuwse stadjes, een omgeving waar men graag permanent woont of als gast vakantie viert.”

Esther Bus is sinds 1998 bouwbegeleider in de Dordogne, kent bouwpercelen en aannemers, weet van de regelgeving en helpt graag bij taal- en cultuurbarrières: https://www.maisonendordogne.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven