Vakantietipje: Ansouis in de Vaucluse

do 17 september 2020

Categorieën: , ,

Vanwege corona nu waarschijnlijk even niet, maar er komt vast wel een ‘après-corona’ en dus kan het geen kwaad Ansouis alvast te noteren als ‘een bezoekje waard’. Een van die ‘plus beaux villages de France’, in het hart van de Luberon (Vaucluse), ongeveer 30 km van Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône). Een kasteel uit de 10e eeuw, daarna voortdurend ‘aangepast’. Had een militaire functie, bescherming van de destijds belangrijke route Aix-Apt. Het dorp (nu 1.200 inwoners) groeide uit tot een soort lusthof, wijngaarden tussen le village en het hoger gelegen château.
Dat kasteel was heel lang in bezit van de familie Sabran, die ook op een heel andere manier een stempel op de geschiedenis van het dorp heeft gedrukt. Je had in 1285 Elzéar, graaf van Sabran, die trouwde met ene Delphine de Signe. Ze legden een kuisheidsgelofte af en leefden (voor zover bekend) vol gebed, boetedoening en zorg voor de minder bedeelden. Amper nadat hij was overleden werd Elzéar heilig verklaard door paus Urbanus V(1310-1370) en het idee Delphine voortaan te ‘vereren’ sprak de daaropvolgende paus Innocentius VII (1339-1406) ook wel aan. Nu is er nog elk jaar in september een heilige mis ter viering van Saint-Elzéar. In het werkelijk schitterende kerkje in de vesting.
Het dorp anno nu is een waar labyrint van gedateerde straatjes en steegjes, middeleeuwse pandjes, nu met vaak boetiekjes en galerietjes. Ga in elk geval ook even kijken in het Musée Extraordinaire (met kelder) van de kunstenaar Georges Mazoyer. Vanaf de Place St. Elzéar loop je even door de Rue-du-Petit-Portail naar boven (subliem uitzicht) en je komt op een pleintje waar het ‘apéro’ klaar staat. Op zondagochtend markt.

Als je die omgeving wat langer wilt rondkijken: logeren kan bij Mas des Amandons, http://masdesamandons.com Je wordt er ontvangen door Vlamingen.
Uit eten: La Closerie, Bld. des Platanes, +33 (0)4 90 09 90 54. De voortreffelijke keuken van Oliver Alemany, 1 Michelinster. Lunchmenu € 38.
Le Grain de Sel, Grand Rue, +33(0)490 09 85 90. Bar à vin, terras, goede keuken.
Meer info over het dorp: www.ansouis.fr

1 gedachte over “Vakantietipje: Ansouis in de Vaucluse”

  1. Ansouis is een heerlijk dorp! Ik kom er graag en vaak. Een bezoek aan het kasteel is echter nog niet gerealiseerd. Op mysterieuze wijze kom ik er altijd op een dag dat een bezoek niet mogelijk is. Soit. Gelukkig was er altijd het schitterende kerkje waar ik wél terecht kon: puur en zonder overmatige pracht en praal. De stilte is er louterend…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven