Actualités: verhuisvergissing Charlie Hebdo, vergoeding horeca, oplopende besmettingen en Kerstmis redden

zo 27 september 2020

Categorieën:

Zondag 27 september
De (vermoedelijke) dader van het steekincident voor de deur van het voormalige kantoor van Charly Hebdo in Parijs, heeft bekend. Een 18-jarige Pakistaan, sinds 10 augustus meerderjarig. Hij had een aanvraag voor een verblijfsvergunning ingediend en zou aan een opleiding tot huisschilder beginnen. Volgens justitie gaat het om een terroristische aanslag. Hij was wel een bekende van de politie (verboden wapenbezit), maar stond niet als ‘geradicaliseerd’ genoteerd. Het zou zo zijn de Pakistaan bij wijze van ‘heldendaad’ journalisten van Charly Hebdo wilde doden. Hij wist alleen niet dat de redactie verhuisd is. Voor het pand stonden 2 journalisten (een man en een vrouw) van Agence de Presse Premières Lignes dat daar nu gevestigd is, even een sigaretje te roken. Ze zijn inmiddels geopereerd en buiten levensgevaar. Minister Darmanin (Binnenlandse Zaken) heeft vanmorgen laten weten dat Frankrijk in oorlog is met islamitisch terrorisme en kondigde verscherpt toezicht aan. Politici van links en rechts beschuldigen de regering van laksheid.

De regering heeft toegezegd dat horeca-ondernemers in Marseille en Aix-en-Provence, wier nering op slot moest, kunnen rekenen op een schadevergoeding tussen € 1.500 en € 10.000 per maand. Die aankondiging heeft de woede in die steden niet bekoeld.

Volgens een enquête heeft 65% van de Fransen geen vertrouwen in de aanpak van de crisis door de regering.
Een andere enquête leert dat 72% van de Fransen bereid is zich aan de regels te houden, mocht er een reconfinement (2e ‘lockdown’) worden ingesteld.

In de voorbij 24 uur weer 14.412 nieuwe besmettingsgevallen en 39 doden. Er zijn nu 527.446 mensen besmet (geweest). Er is sprake van 1.183 (+ 58) ‘clusters’, waarvan 229 in EHPAD’s (bejaarden- en verzorgingscentra). In de afgelopen week 4.102 nieuwe ziekenhuisopnamen, er kwamen 763 patiënten bij die gereanimeerd moeten worden. Het sterftecijfer is tot 31.700 opgelopen.

Het percentage positief getesten is van 5,4 tot 7,2% gestegen.

Voor de departementen Ardèche, Drôme, Dordogne, Alpes-de-Haute-Provence en Hautes-Alpes beoordeelt de Autoriteit Santé Publique de France het risico op besmetting als ‘niveau moderé’ (middelmatig). Voor de Alpes-Maritimes, de Var, de Bouches-du-Rhône en de Vaucluse gaat het om ’niveau ‘élevée’ (verhoogd risico).

Zoals altijd in Frankrijk is ‘overzichtelijk en duidelijk’ geen prioriteit. Want de regering zelf werkt met weer andere begrippen dan bijvoorbeeld de ASP om de ernst van de situatie in de verschillende departementen aan te geven. Dan gaat het om ‘departement en vigilance’, ‘zone d’ alerte’, ‘zone d’alerte renforcée’ en ‘zone d’alerte maximale’. Zie ons bericht van vrijdag.

In Le Journal de Dimanche dringen 7 medici aan op verscherpte maatregelen per onmiddellijke ingang.
De Nobelprijswinnaars economie Esther Duflo en Abhijt Banerjee pleiten voor een preventieve reconfinement tussen 1 en 20 december. Om Kerstmis te redden. Ze voorzien in de Kerstperiode (familiefeesten!) een nieuwe uitbraak en hebben uitgerekend dat de economische schade van een preventieve reconfinement kleiner is dan wanneer er pas in januari ingegrepen zou worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven