Actualités: Alex, corona-record, balkon-consult, leerplicht en het vliegveld van Nice

za 10 oktober 2020

Categorieën:

Een week na ‘Alex’
Zeven dagen na de verwoestende uithaal van ‘tempête Alex’ in het departement Alpes-Maritimes zijn nu 6 doden geborgen, van wie er 3 nog niet geïdentificeerd zijn. Er worden ook nog steeds 20 mensen vermist. Onder hen 7 van wie vrijwel vaststaat dat ze zijn omgekomen, van 13 is sinds de storm taal noch teken vernomen. Op de nabijgelegen Italiaanse stranden zijn 7 stoffelijke overschotten aangespoeld. Er zijn vandaag 775 hulpverleners actief, onder wie 450 uit andere departementen. Er zouden meteen na de storm 1.276 mensen gered zijn, althans uit een benarde positie bevrijd. Er zijn inmiddels meer dan 1.000 helikopervluchten uitgevoerd. De schade aan wegen en bruggen wordt voorlopig op € 500 miljoen geschat. De regio Le Sud/PACA heeft € 55 miljoen vrijgemaakt voor hulp aan het departement.

Dagrecord Corona
In de afgelopen 24 uur zijn in Frankrijk 20.339 nieuwe besmettingsgevallen geconstateerd, een ‘dagrecord’. Er overleden in het voorbije etmaal 62 mensen aan het virus. Het dodental is daarmee opgelopen tot 32.630. In de ziekenhuizen verblijven 4.837 corona-patiënten van wie er 921 beademd worden.
Zorgwekkend: van de mensen die zich laten testen, blijkt nu 10,4% positief. Dat was 5 weken geleden nog 4,5%.
In totaal zijn nu 691.977 mensen met corona besmet (geweest). Zoals van de week eerder bericht, geldt de ‘zone alerte maximale’ (qua besmetting hoogste risicogebied) na Parijs, Marseille, Aix-en-Provence en Guadeloupe nu ook voor Lyon, Lille, Grenoble en Saint-Étienne. Dus ook daar (onder meer) de bars op slot en andere beperkende maatregelen.
Volgens minister Véran (Gezondheid) zou er in Nice en Bordeaux (zones d’alerte renforcée = bovengemiddeld risico op besmetting) sprake zijn van een verbeterde situatie. Lees: een minder snelle verspreiding van het virus. Mogelijk maandag nieuwe maatregelen van de regering.
Woensdag weer een gedetailleerd overzicht van de ontwikkelingen.

Consult vanaf het balkon
De 75-jarige huisarts René Tuaillon in Montbéliard (departement Doubs, regio Bourgogne-Franche Comté) staat patiënten vanaf zijn balkon te woord. Alleen bij een vermoeden van ernstige klachten mogen ze binnenkomen. De dokter geniet groot vertrouwen: ondanks zijn leeftijd is hij 7/7 en 24/24 beschikbaar voor een gratis consult bij spoedgevallen.

Leerplicht vanaf 3 jaar
Kinderen vanaf 3 jaar moeten in het volgende leerjaar (vanaf september) verplicht naar school. Een idee van president Macron zelf.

‘Minstens tot de zomer’
Jean-François Delfraissy, de president van de Wetenschappelijke Raad, heeft gezegd dat de corona-crisis tot minstens de zomer van 2021 aanhoudt.

Aéroport Nice/Côte d’Azur toch groter?
Verzet tegen de voorgenomen uitbreiding van het vliegveld Nice-Côte d’Azur. De aéroport zou klaar moeten zijn voor de ontvangst van 18 miljoen passagiers in 2022, in 2019 ging het om 14,6 miljoen. Vanwege corona wordt er nu veel minder gevlogen. De aéroport houdt er rekening mee dat het mogelijk 3 à 4 jaar duurt voor men weer op het niveau van ruim 14 miljoen passagiers terug is. Niettemin wil men de uitbreiding doorzetten. Wel enig uitstel van het begin van de werkzaamheden, zéker geen afstel. Activisten hebben van de Raad van State in zoverre gelijk gekregen dat het Tribunal Administratif van Nice nader onderzoek moet doen naar de milieueffecten van de bouwvergunning die door de prefect van het departement Alpes-Maritimes is afgegeven.

4 gedachten over “Actualités: Alex, corona-record, balkon-consult, leerplicht en het vliegveld van Nice”

  1. Zelfs de digitale produkten ( lees e-books) verzend Bol niet meer naar het buitenland! Heb net een verjaardagsbon “verzilverd”, en een e-book besteld. Ik bestel al jaar en dag bij een Libris boekhandel in Hoofddorp in Nederland mijn papieren boeken, waar ik een ontzettend fijn kontakt mee heb en waar service hoog in het vaandel staat. Ook vallen de verzendkosten daar soms lager uit (afhankelijk van aantal en gewicht) dan bij Bol , die rekent standaard zo’n 15.00 € dacht ik.
    Bij mijn e-book bestelling werd vermeld: wordt vandaag geleverd! De waanzin, bij de Libris boekhandel is het e-book er binnen een paar minuten na betaling, bij Bol kon ik het zelfs na een half uur nog niet downloaden. Ga ik morgen even verder bekijken, dus Bol betekent geen lol, allang niet meer voor mij.

  2. Eigenlijk een en al kommer en kwel en dan de enorme schade aan de infrastructuur. Haast niet te bevatten en Trump blijft roepen dat er geen sprake is van klimaatverandering en ook corona is voor hem ‘n “lachertje ” . De hypocriet. Iedereen daar bij jullie héél veel sterkte en hopen dat Macron z’n beloftes nakomt. ” Fijn weekend “. !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven