Eerbetoon aan de gedode onderwijzer

di 20 oktober 2020

Categorieën:

Na massa-demonstraties in het hele land, morgenavond om 19 uur een nationaal eerbetoon aan de onthoofde docent Samuel Paty, op de binnenplaats van de Parijse universiteit La Sorbonne. Het slachtoffer krijgt postuum de onderscheiding Légion d’Honneur toegekend. Vanwege corona hooguit 500 aanwezigen, onder wie de familie van Paty, de president en zijn voorgangers, en de huidige ministers. Op overheidsgebouwen zal de vlag halfstok hangen.
Ondertussen is er ingegrepen.
Er worden nu 15 mensen verhoord, onder wie 4 leerlingen van de school waar Paty les gaf over de vrijheid van meningsuiting, ook aan de hand van cartoons.
Ze worden ervan verdacht de Tsjetsjeense dader – in ruil voor geld – de leerkracht te hebben aangewezen.
Volgens veiligheidsdiensten zou 15 à 20% van de Tsjetsjeense bevolkingsgroep in Frankrijk de radicale islam zijn toegedaan.
Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, zei dat de tientallen politie-invallen bij allerlei mensen niet rechtstreeks in verband staan met de dood van Paty, maar dat “vijanden van de Republiek geen moment rust zal worden gegund”. President Macron heeft gezegd: “La peur va changer de camp”, de angst verandert van positie.
Darmanin heeft de sluiting (voor 6 maanden) van de grote moskee de Pantin (Seine-Saint-Denis) aangekondigd. Mede via dit gebedshuis zou de video verspreid zijn waarin de vader van een andere leerling van de school van Paty, de leraar voor ‘voyou’ (misdadiger) uitmaakte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven