Actualités: corona-records, avondklok, cartoonboek, Alex en een tomatenvirus

za 24 oktober 2020

Categorieën:

Corona: nieuwe ‘records’
In het afgelopen etmaal weer een ‘dagrecord’: 42.032 nieuwe besmettingsgevallen. Ook een soort ‘record’: voor het eerst meer dan 1 miljoen (1.041075) mensen in Frankrijk zijn besmet (geweest). Het sterftecijfer is opgelopen tot 34.508, in de ziekenhuizen nu 11.032 patiënten, van wie 1.711 er slecht aan toe zijn. Het besmettingscijfer bij geteste personen is nu opgelopen tot 15,1%.

De ‘avondklok’ in de praktijk
In 54 departementen (waaronder alle in de regio Le Sud/PACA, met uitzondering van het departement Alpes-de Haute- Provence), maar onder meer ook Corsica, La Drôme en de Ardèche) is het gedurende 6 weken(!) na 21.00 uur thuisblijven geblazen. Er gelden allerlei uitzonderingen, zie onze berichtgeving van donderdag. In alle gevallen is dan een ‘attestation de déplacement’ verplicht. Te downloaden via https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus
Je moet dus aangeven waarom je na 21 uur onderweg bent. Waar je vandaan komt en hoe lang je ‘op straat’ denkt te blijven.
Je hond uitlaten: maximaal 1 uur.
Borrelen/eten bij de ‘buren’: voor 21 uur thuis.
Restaurants om 21 uur op slot. Als het bijvoorbeeld een halfuurtje rijden naar je huis is, om 20.30 uur afrekenen en vertrekken.
Van of naar je werk na 21.00 uur: werkgeversverklaring nodig.
Volgens minister Bruno Lemaire (Economische Zaken) gaat de ‘couvre-feu’ in die 54 departementen de Franse economie tussen € 1,2 en € 1,5 miljard per maand kosten.

Cartoonboek voor de scholen
Naar aanleiding van de gruwelmoord op onderwijzer Samuel Paty hebben de presidenten van de 13 regio’s unaniem besloten tot het laten samenstellen van een cartoonboek. Met politieke en religieuze spotprenten. Zal gratis ter beschikking aan middelbare scholen worden gesteld. Volgens een enquête is 70% van de Fransen ongerust over de ‘politieke’ islam.

Storm Alex: traag herstel
In de dorpen Tende en Fontan (Alpes-Maritimes) voelt men zich na de verwoestingen die ‘tempête Alex’ aanrichtte, in de steek gelaten. Na 17 dagen nog geen drinkwater, in bepaalde wijken alleen tussen 19 en 22 uur. De wegen zijn beperkt toegankelijk, slechts voor inwoners en hulpverleners. Christian Estrosi, president van de metropool Nice-Côte d’Azur laat weten dat de wegen naar skioorden als Isola 2000 uiterlijk 1 december weer berijdbaar zijn. ‘Linkse’ opposanten pleiten voor andere prioriteiten.

Nog een virus
Er speelt méér in Frankrijk. Alsof corona al niet ellendig genoeg is, er is nu ook het virus ‘tomato leaf curl New Delhi virus’ voor het eerst in Frankrijk vastgesteld. Op 3 percelen in Le Sud/PACA, op 1 in Occitanië.
Het virus richt zich op courgettes, komkommers en meloenen. Er zou geen gevaar dreigen voor de volksgezondheid, wél voor de oogsten. Besmette planten worden in opdracht van het ministerie van Landbouw vernietigd, met behulp van insecticides.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven