Vakantietip voor straks: Sainte-Agnès (met filmpje)

wo 28 oktober 2020

Door Patrick de Graaf

(klik op de afbeeldingen om ze te vergroten)

Even nog niet, maar ‘après-Corona’ is een visite aan Sainte-Agnès in de Alpes-Martimes (10 km ten noorden van Menton) meer dan de moeite waard. Kom je terecht in een spannend gelegen middeleeuwse gehucht, op zo’n 800 meter hoogte tegen een bergwand aangeplakt. Sainte-Agnès is daarmee het hoogst gelegen kustdorp van heel Europa met daardoor een werkelijk formidabel uitzicht op de Baai van Menton en méér van de Côte d’Azur, plus de grens met Italië. Kijk je de andere kant op, dan valt je oog op de Alpen. Het dorp heeft iets meer dan 1.000 inwoners, onder wie veel kunstenaars.
De eerste bebouwing dateert uit de 11e eeuw, de hoogbejaarde straatjes zijn er nog, maar van het château is vrijwel niets meer over. Behalve dan de heel bijzondere middeleeuwse kasteeltuin die je niet mag missen. Geldt ook voor de Église Notre-Dame-des-Neiges, maar vooral voor het Fort (nu een museum) dat deel uitmaakte van de beroemde Maginot-linie.
Is de vraag hoe het dorp aan zijn naam komt. Er is sprake van twee legendes waarop een serieuze ‘fact-check’ helaas niet van toepassing is. Het eerste verhaal gaat over de Romeinse prinses Agnès die zich rond 300 tot het christendom bekeerde. Ze vluchtte naar Frankrijk, steeds in gezelschap van onder meer een wit schaap. Ze zou ter hoogte van wat nu Sainte-Agnès heet door een orkaan zijn overvallen, toen dus ook al gruwelweer in die omgeving van de Alpes-Maritimes, net zoals 2 weken geleden. Wat dat betreft is er kennelijk weinig veranderd. Agnès zou in een grot zijn gaan schuilen en overleefde het noodweer. Waarna ze uit dankbaarheid besloot tot de bouw van een kapel. Een tweede legende betreft een andere Agnès, praat je over de 9e eeuw. Die zou tegen een mohammedaanse piraat gezegd hebben dat hij haar het hof mocht maken, mocht ie zich tot het christendom bekeren. Zo geschiedde. Na de dood van de piraat trok deze Agnès zich terug in een klooster.
Sainte-Agnès staat in de boeken van de katholieke kerk als een maagdelijke martelares genoteerd en geldt als de beschermvrouwe van jonge meisjes. Ook in Rome is er een kerk naar haar vernoemd.
Het maakt niet zo heel veel uit als je nu in Sainte-Agnès bent. Je zult ongetwijfeld vaststellen dat het dorpje niet ten onrechte op de lijst van ‘plus beaux villages de France’ vermeld staat.

Uit eten : Le Righi, Place du Fort, +33 (0)4 92 10 90 88, http://www.restaurant-lerighi.fr
Le Saint-Yves, Rue des Sarrasins, +33 (0)4 93 35 91 45.
Meer informatie: http://www.sainteagnes.fr
Filmpje: klik hier.

2 gedachten over “Vakantietip voor straks: Sainte-Agnès (met filmpje)”

  1. Liedy van Maanen

    Lang geleden tijdens een vakantie in Menton was ik eens in Sainte-Agnès. Ik was het vergeten, maar nu komt me dat tripje weer voor de geest. Met de bus heen en te voet terug….ja dan is het echt lang geleden…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven