Actualités: update kerkmoorden Nice

do 29 oktober 2020

Categorieën:

De vermoedelijke dader is de 21-jarige Tunesiër Brahim A. Niet bekend bij de politie, evenmin bij veiligheidsdiensten. Neergeschoten door de ‘police municipale’ (gemeentepolitie) verblijft hij nu zwaar gewond op de intensive care in een ziekenhuis.
Er zijn 3 dodelijke slachtoffers, van wie er 2 in de basiliek Notre Dame (hartje Nice) zijn omgebracht. Over het aantal gewonden zijn nog geen nadere mededelingen gedaan. Een van de doden was de bewaker van de kerk. Volgens getuigen zou de vermoedelijke dader de basiliek omstreeks 9 uur rennend zijn binnen gekomen. De kennelijk snel gealarmeerde ‘police municipale’ was er binnen een paar minuten. De Tunesiër rende naar buiten, en werd achtervolgd door agenten. Die het vuur op hem openden toen hij zijn toevlucht in een tuintje zocht.
In de kerk vond de politie twee doden. Op een geïmproviseerde persconferentie heel kort na het gebeuren, sprak de Niçoise burgemeester Estrosi over de onthoofding van een 70-jarige dame. Dat is nog nergens bevestigd. Een ander slachtoffer zou in haar keel gestoken zijn. Het derde slachtoffer zag nog kans een bar in te vluchten, maar overleed daar.
Zeker zo kort na de onthoofding van de onderwijzer Samuel Paty is Frankrijk in shock. Deze middag om 3 uur werden de kerkklokken in het hele land geluid. Er wordt hier en daar over een godsdienstoorlog gesproken.
President Macron vloog naar Nice en bezocht de basiliek.
Hij beloofde onder meer alle steun voor het katholieke volksdeel, pleitte voor nationale eenheid en sprak openlijk over ‘islamitische terrorisme’. Waaraan Frankrijk nooit zal toegeven.
Premier Castex verhoogde de staat van de paraatheid (‘le plan vigipirate’) naar de hoogste alarmfase: ‘urgence attentat’. Dit impliceert dat met nieuwe aanslagen heel serieus rekening wordt gehouden. Ook het leger zal worden ingezet.
Ondertussen werd in Lyon een gewapende Afghaan aangehouden die mogelijk een terroristisch oogmerk had.
En in Djebba (Saoudie-Arabië) werd de bewaker van het Franse consulaat aangevallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven