Actualités: de stand in het land

vr 30 oktober 2020

Categorieën:

Er is iets meer bekend over de moorden in de Basiliek Notre Dame in Nice.
De vermoedelijke dader is de 21-jarige Tunesiër Brahim A. die pas een paar dagen in Frankrijk zou zijn geweest en via het Italiaanse Lampedusa naar Nice was gereisd.
In de kerk haalde hij uit met een mes van 30 cm, een lemmet van 17 cm.
In de basiliek werden een koran en 2 mobiele telefoons aangetroffen.
Vandaag is in Nice iemand gearresteerd die de (of één ervan) van die mobieltjes aan Brahim geleverd zou hebben.
Van de 3 dodelijke slachtoffers in nu bekend dat het gaat om de 55-jarige koster van de kerk, Vincent Leguès, vader van 2 kinderen. Hij komt uit Saint-Étienne-de-Tinde (Alpes-Maritimes).
De 44-jarige vrouw die zwaar gewond haar toevlucht zocht in een snackbar naast de kerk en daar overleed, is de Braziliaanse Simone die al jaren in Nice woonde.
Over de identiteit van 70-jarige vrouw die onthoofd zou zijn, hebben de autoriteiten nog geen mededelingen gedaan.
Er was aanvankelijk ook sprake van gewonden. Dat zou toch niet het geval zijn.
Ondanks de ‘confinement’ (uitgaansverbod) vanmorgen toch honderden mensen die bij de basiliek bloemen kwamen leggen.
De situatie in het land is gespannen.
Gisteren in Avignon (Vaucluse) twee uur na de kerkmoorden in Nice een gewapend iemand op straat. Volgens justitie een psychiatrische patiënt, geen verband met ‘Nice’. Hij werd doodgeschoten.
In Lyon ook gisteren iemand die dreigend met een groot mes stond te zwaaien. Een bekende van de politie, genoteerd als ‘geradicaliseerd’. Hij werd overmeesterd.
Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, is Frankrijk in oorlog met het ‘islamisme’. Hij houdt ernstig rekening met nieuwe aanslagen. Er zijn nu 7.000 militairen ingezet die – onder meer – kerken moeten bewaken. De politie in Nice heeft er 150 mensen bij gekregen.
Volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, valt ook te vrezen voor anti-Franse acties in het buitenland.
Burgemeester Estrosi van Nice wil desnoods de grondwet wijzigen als dat nodig is, om wat hij noemt het ‘islamo-fascisme’ te bestrijden.
Eric Ciotti, volksvertegenwoordiger voor het departement Alpes-Martimes, pleit voor een ‘Guantanamo-gevangenis op z’n Frans’.
Dit is wat Frankrijk nu bezig houdt.
Nog afgezien van straatrellen in Parijs tegen de ‘reconfinement’, en in Dijon Turkse protesten tegen Armeniërs. De situatie in Frankrijk is gespannen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven