Actualités: huisarrest, winkelsluiting, kerkmoorden, wetgeving, wintersport en meer

za 31 oktober 2020

Categorieën:

Zaterdag 31 oktober

Corona: (nog?) geen verbetering
In de afgelopen 24 uur werden er in Frankrijk 49.215 nieuwe besmettingsgevallen geconstateerd. Er overleden 256 patiënten, het sterftecijfer is opgelopen tot 36.565. In de voorbije 7 dagen zijn er 16.258 mensen in het ziekenhuis beland, van wie er 2.401 slecht aan toe zijn.
Frankrijk staat wereldwijd op de 5e plaats van het aantal besmettingen, de bevolkingsomvang in aanmerking genomen. Het lijkt er niet op dat de maatregelen, voorafgaand aan de reconfinement (2e lockdown) sinds vrijdag geholpen hebben.
Voor zover je ondanks het huisarrest nog buitenshuis mag zijn (zie ons bericht van gisteren): de prefect van de Bouches-du-Rhône heeft besloten tot een maskerplicht voor iedereen vanaf 11 jaar op straat of in een publieke ruimte.
De prefect van Le Var heeft een maskerplicht ingesteld voor Fréjus, Saint-Raphael, Draguignan en alle gemeenten rond de Golf de Saint-Tropez.
In Marseille (Bouches-du-Rhône) mag je in de hostipalen niet meer op ziekenbezoek.

Groeiend verzet
In een flink aantal gemeenten (onder meer Valence in La Drôme en Villeneuf-Loubet in Les Alpes-Maritimes) hebben burgemeesters besloten dat ‘niet-essentiële’ winkels toch open mogen blijven. Volgens de ‘Parijse’ richtlijnen van de ‘reconfinement’ moeten die dicht blijven. De burgemeesters hebben via een ‘arrêté municipale’ een tegenovergesteld besluit genomen. Ze wijzen op de ‘concurrence déloyale’, want de super- en hypermarchés mogen open blijven. Dat gaat ten koste van de kleine middenstand.
De burgemeesters weten dat hun arrêté geen stand houdt. De prefecten van de betrokken departementen stappen naar het ‘tribunal administratif’ dat in kort geding zo’n arrêté illegaal zal verklaren.
De Association des maires de France (vereniging van burgemeesters) wil dat de regering tenminste boekwinkels en kapperszaken uitzondert van de sluitingsmaatregel. De speelgoedbranche wil een soortgelijk besluit.
De minister van Economische Zaken heeft inmiddels besloten dat supermarchés hun afdeling boeken en tijdschriften moeten afgrendelen.
Uit een eerste opiniepeiling blijkt dat 67% van de bevolking het eens is met de ‘reconfinement’.

De kerkmoorden in Nice
De vermoedelijke dader Brahim A. kan vanwege zijn zware verwondingen nog niet verhoord worden. Zijn reis van Tunesië via Italië naar Frankrijk is al wel in kaart gebracht. Hij zou in eigen land geradicaliseerd zijn. Inmiddels zijn in Nice 3 mensen aangehouden die met Brahim in contact zouden zijn geweest. Een van hen zou de Tunesiër aan een telefoon hebben geholpen.
De vraag die nu speelt: was het een éénmansactie of toch een geplande aanval?
De politie in Nice is met 120 man versterkt.

Ter nagedachtenis aan Samuel Paty
Maandag gaan de scholen in Frankrijk weer open, na de herfstvakantie. In het onderwijs is er na de onthoofding van Samuel Paty sprake van ongerustheid en wordt aarzelend nagedacht over de vraag of er in de klas aan de gruwelmoord aandacht moet worden besteed. Van verschillende kanten worden de leerkracht gevraagd dat te doen.
In Villeneuf-Loubet (Alpes-Maritimes) ligt een voorstel een plein naar Paty te vernoemen. In Cap d’Ail (Alpes-Martimes) wil de gemeente een school naar hem vernoemen. De ouders van de leerlingen zijn tegen, ze vrezen dat die naamgeving provocatief kan overkomen.
Overigens: kinderen vanaf 6 jaar nu ‘gemaskerd’ in de klas.

Ondertussen in Parijs
De regering heeft de invoering van nieuwe wetgeving met betrekking tot werkloosheid, een van de redenen van de woede van de Gele Hesjes, tot april volgend jaar uitgesteld.
De Assemblée Nationale heeft de ‘sanitaire noodtoestand’ tot februari verlengd.
Dit betekent dat de regering maatregelen kan nemen zonder eerst met het parlement te overleggen.

Van de winter
In het fameuze wintersportoord Isola 2000 (Alpes-Maritimes) is de eerste sneeuw gevallen.
De president van de Wetenschappelijke Raad voorspelt dat kerstmis ‘en petit comité’ in combinatie met een avondklok gevierd zal moeten worden, de crisis zal dan niet voorbij zijn.

4 gedachten over “Actualités: huisarrest, winkelsluiting, kerkmoorden, wetgeving, wintersport en meer”

      1. dank Renée voor info, is meestal beter dan in sommige Franse kranten, intussen lagen we in de zon in de tuin !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven