In memoriam: Sean Connery en zijn Provence

ma 2 november 2020

Categorieën:

Door Renée Vonk-Hagtingius

(klik op de foto’s om ze te vergroten)

Dat was het dus. Niks ‘You only live twice’. Voor Sean Connery, de allereerste – en voor velen ook de enige echte – James Bond was zaterdag (31 oktober) ‘you only live once’ de deadline. Hij werd 90 jaar, leed aan dementie, en stierf vreedzaam in zijn slaap. Zijn weduwe, de Niçoise schilderes Micheline Roquebrune, vond het een mooie dood.
Net zoals die twee een mooi leven hadden, 45 jaar samen na een ‘coup de foudre’ toen ze elkaar tegenkwamen op een golftoernooi. Daarna waren ze onafscheidelijk. Want hoewel Connery een ‘passionné’ was van vrouwelijk schoon, heeft hij na zijn ‘rencontre’ met Micheline nooit meer naar een andere dame omgekeken. “En als hij dat wel gedaan had…” de rest laat zich raden.

Een golfgek in Le Var
Connery’s (tweede) passie gold dan ook vooral het golfspel. Dat bracht hem naar de Provence, om precies te zijn naar het Pays de Fayence, naar Tourrettes in het departement Le Var, waar hij een geweldig onontgonnen terrein van 266 hectaren met een oude mas erop had ontdekt dat perfect geschikt leek voor een grandioze golfcourse. Een mooi oud domaine dat tot hotel zou kunnen worden getransformeerd, werkgelegenheid voor de lokale bevolking. De hartstochtelijke golfer Connery had het helemaal niet gek bekeken om op dat prachtige afgelegen bosrijke gebied met wijds uitzicht over de voor-Alpen en het Massif de l’Esterel een golfbaan te willen aanleggen. Vlakbij het levendige Cannes, Nice, Monaco en St. Tropez, maar verder helemaal in het rustige achterland.

Mésaventure dankzij de banken
Dat was in 1979. Alles klopte. Alleen de timing (of de benadering?) van Bond, James Bond, viel niet helemaal in de pul van de lokale notabelen. Had onder meer te maken met de weerstand die destijds bestond over een mogelijke verstoring van de waterstand, wat het nabije gelegen Lac de Cassien en het relatief waterarme gebied zou kunnen schaden: golfbanen ‘vréten ‘water. De lokale notabelen zeiden ‘nee’ tegen die rare Schot. En toen zeiden de banken ook ‘nee’; het project werd afgeblazen en liet Connery met een flinke schuld achter.
Pas decennia later kreeg een andere investeringsmaatschappij wel voet aan de grond. Maar die kwam dan ook meteen met € 140 miljoen en ‘lokale werkgelegenheid’ wapperen. Sinds 2003 is luxe golfresort Terre Blanche, met het bijbehorende Leading Hotel of the World en 1-sterrestaurant Faventia een internationaal begrip, al ligt het nog steeds niet helemaal lekker in de buurt. Het waterniveau van het Lac de Saint Cassien is dramatisch gedaald, er wijzen vingers naar Terre Blanche, en de werkgelegenheid voor de lokale bevolking viel ook flink tegen.

Zijn villa is nog te koop
Intussen moest Connery het ‘optrekje’ dat hij een eindje verderop in de Alpes-Maritimes had gescoord, onder druk van de banken van de hand doen. Een villa in Nice, geheel in Belle Epoquestijl en van alle gemakken voorzien. La Villa Roc Fleuri op de Cap de Nice, beschikt vanzelfsprekend over een fabuleus uitzicht over zee, beslaat zo’n 1000 meter habitable, een tuin van 5000 m2 tot aan de Méditerranée, met zoutwaterzwembad buiten en een zoetwater binnenzwembad, tal van slaapkamers en badkamers, salons, een lift, nou ja, de hele mikmak. Connery kreeg er indertijd 15 miljoen voor die hij meteen aan de banken mocht overhandigen. De huidige eigenaar vraagt er € 30 miljoen voor, het riante pand staat al jaren te koop.
Binnenkijken kan, dus even vergapen? Klik hier.
Die enige echte James Bond moet je er wel zelf bij denken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven