De prijs van je paspoort

wo 18 november 2020

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Waarom weet ik ook niet, maar ik kreeg onverhoeds een mailtje van NIHB. Die afkorting bleek te staan voor Nederlanders In Het Buitenland. Een belangenorganisatie die zich kennelijk bemoeit met het lot van Nederlanders, waar ook ter wereld. Of zo. Via Google kwam ik er niet helemaal achter. Zal aan mij liggen.
Het bericht betrof de prijs van een Nederlands paspoort in 2021: voor zo’n document met een looptijd van 10 jaar moet je € 142,60 aftikken, als je 5 jaar wel mooi vindt, is € 135,85 genoeg. Het kan kennelijk voordeliger als je een ID-kaart hebt (geen idee wat dat is) en NIHB raadt aan bij grensgemeenten een paspoort te regelen. Daar krijg je korting. Vermoedelijk snappen ze daar wel dat € 142,60 nogal een Rolls-Royce bedrag is voor een dun paperasje waarvan de drukkosten hooguit € 2,50 bedragen.
Vanwege dat mailtje ging ik op zoek naar het boekje dat mijn bestaan aan een nationaliteit koppelt. Ik vond het in een bureaula en ontdekte dat ik nog 3 jaar over een geldig document beschik.
Dus moest het alweer 7 jaar geleden zijn dat ik helemaal naar Rome reisde om dat document te bemachtigen. Je had in die dagen gewoon een consulaat in Nice waar je qua paspoort terecht kon, maar ik was – zoals altijd – iets te laat. De Nederlandse regering had het loket een dag eerder gesloten. Definitief. Iets met bezuinigingen.
Ik kon toen kiezen tussen de ambassades in Parijs of die in Rome voor de verkrijging van het nieuwe bewijs dat ik jammer genoeg ooit in Haarlem (of all places) geboren ben. Easy-Jet vond dat ik beter voor Rome kon kiezen. Ik ook: betere reistijden, voordeliger tarief.
Uit dat mailtje van NIHB begrijp ik dat een Nederlands paspoort duurder is geworden. Maar wat nou als je helemaal geen Nederlands paspoort meer wilt? Het leek me wel een aardige vraag om voor te leggen aan Google, ik bedoel, als je toch vanwege het ‘confinement’ huisarrest hebt, dan maar eens digitaal op onderzoek uit.
Ik weet nu dat het allemaal een heel gedoe is.
Ik raak kennelijk in de sores als ik geen Nederlands paspoort meer heb, of wil hebben.
Dan maar een Frans paspoort? Wat is het meer dan een boekje te slotte?
Alleen bespreekbaar als je van nationaliteit verandert.
Ook goed.
Ik zocht via het scherm verder en stelde de vraag: hoe word je Fransman?
Zou ik eventueel wel willen. Als je hier een tijdje verblijft, raakt Nederland steeds verder uit beeld. Dus waarom niet? En allicht een voordelig(er) paspoort.
Binnen een paar ‘clicks’ was ik erachter dat je niet zomaar ‘Frans’ wordt. Zo’n geintje gaat jaren duren en er komt van alles bij kijken.
Ik zag van mijn shirtwisseling af en overwoog om gewoon ‘statenloos’ te worden. Het leek me wel een idee, niks Nederland, niks Frankrijk…, maar het lot van statenloze is niet veel beter dan dat van een dakloze. Leerde ik, toen ik vanmiddag –huis-gebonden – verder zocht. Het zal toch wel weer dat NL-boekje worden. On verra, ik heb nog drie jaar te gaan en wie weet hoe de vlag er tegen die tijd bij hangt.
NIHB mailde ook dat ik me tot 3 februari als Nederlander in het buitenland kan inschrijven als kiezer voor de Nederlandse parlementsverkiezingen in maart.
Ik doe het niet. Nog afgezien van allerlei administratief gedoe, ik bemoei me niet meer met de interne aangelegenheden van een voor mij inmiddels ‘buitenland’. Maar wie wel wil: hier staat alle info.
Nuttige lui, die NIHB (klik hier). Ik blijf ze in elk geval volgen, al is het maar uit nieuwsgierigheid.

3 gedachten over “De prijs van je paspoort”

  1. Inderdaad is het verlengen van het paspoort vreselijk ingewikkeld en bijzonder prijzig geworden. Het is onbegrijpelijk dat het verlengen niet gemakkelijker kan bijv. per post. Hoe moet dit als men ziek is en niet kan reizen of de reiskosten voor zeker de bejaarde NL-der een te grote uitgave is?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven