Actualités, dit speelt er: winkelsluiting, corona-piek, (ski)vakantie, horeca ondergronds, kerstmarkten, Black Friday en meer… 

za 21 november 2020

Categorieën:

Op 28 november de winkels open?
Dinsdag om 20 uur weer een corona-toespraak van president Macron op tv. Er zou worden aangekondigd dat ook de ‘niet-essentiële’ winkels op 28 november weer open mogen, bij een strikt(er) ‘protocol sanitaire’. Bijvoorbeeld 1 klant per 8 m2. In een eerdere fase van de ‘confinement’ was dat nog 1 klant per 4 m2. Er is nog niets uitgelekt over een eventuele versoepeling van overige beperkende maatregelen. Er zou overwogen worden rond de feestdagen familiebezoek mogelijk te maken. Er is geen nader nieuws met betrekking tot de cafés en restaurants. Volgens de regeringswoordvoerder hoeven we niet te rekenen op heropening per 1 december.

Corona: piek 2e golf voorbij
Volgens de Agence Santé Publique is Frankrijk voorbij het hoogtepunt van de 2e besmettingsgolf. De cijfers wijzen in die richting. In het voorbije etmaal minder nieuwe besmettingsgevallen, 438 mensen minder in de ziekenhuizen en 71 patiënten minder die beademd worden. Ten opzichte van een week eerder 40% minder nieuwe besmettingsgevallen, 12% minder ziekenhuisopnamen en 9% minder patiënten die er ernstig aan toe zijn. Van alle geteste personen blijkt nu 16,2% positief, een week geleden nog 19,7%.

‘Nog geen vakantie boeken’
Jean-Baptiste Lemoyne, staatssecretaris voor toerisme, raadde op tv aan vooralsnog geen vakantie te boeken. Op 12 oktober zei hij juist het tegenoverstelde.

Onzekerheid bij de ski-stations
In beginsel zouden de ski-stations (ongeveer 350 in Frankrijk, goed voor een ‘omzet’ van € 10 miljard per jaar) op of rond 5 december geopend worden, aangenomen dat er genoeg sneeuw ligt. Volgens de huidige regels moeten ze dicht blijven. Rond de feestdagen scoren de stations gemiddeld 13% van hun jaaromzet. Het meeste geld (50%) wordt in februari/maart verdiend.

Enquêtes: huiver voor vaccinatie en sociale onrust
Slechts 4 op de 10 Fransen zegt te overwegen zich te laten vaccineren, mocht er een vaccin aangeboden worden. Volgens een ander onderzoek houdt zo’n 85% van de Fransen rekening met een ‘sociale explosie’ in het land. Zeker weten: 26%; waarschijnlijk 59%.

Marseille: de horeca gaat ‘ondergronds’
In het hele land groeit het verzet tegen de sluiting van de horeca. Het idee van ‘plats à emporter’ biedt de restaurants niet of nauwelijks soelaas. In elk geval in Marseille is een aantal chefs nu ‘ondergronds’ gegaan. In de praktijk: vaste klanten worden gebeld dat ze kunnen komen, entree via de achterdeur en eten achter gesloten rolluiken.
In Briançon (Hautes-Alpes) hoeven de cafés en restaurants dit jaar geen precariobelasting (terras in de publieke ruimte) te betalen. Dat kost de gemeente € 44.000.

Geen kerstmarkten
Zoals eerder bericht geen kerstmarkten in Marseille en Nice. Gisteren werd bekend dat ook de tamelijk vermaarde kerstmarkt in Avignon geannuleerd is.

Uitstel Black Friday
Zowel de internetgiganten (Amazon etc.) als de supermarché-ketens hebben besloten het koopfestijn Black Friday uit te stellen naar 4/12 (was 27/11) om de kleine middenstanders te sparen.

1 gedachte over “Actualités, dit speelt er: winkelsluiting, corona-piek, (ski)vakantie, horeca ondergronds, kerstmarkten, Black Friday en meer… ”

  1. Wij als Niet-Fransen kunnen hier niet oordelen, wij zijn hier te gast. Van de gastheer mag je verwachten dat hij ons wel beschermt. Het klinkt naief maar wie zijn wij om te oordelen wat de Franse regering wel of goed of niet goed doet. Het zijn de Fransen zelf die hun een leider hebben gekozen. Het is aan hen de conclusie te ervaren. Er is nog nooit een president geweest die het wel goed heeft gedaan, inclusief le General. In deze absurde tijd is het beter om het verstand te laten spreken. Jou eigen verstand en daar mee te handelen, met inachtneming van de opgelegde maatregelen die men uit wanhoop heeft samengesteld. Wie gelooft nog al die cijfers? Wispelturige info. Zorg goed voor jezelf, je naasten en je buren. In Parijs zullen ze dit niet begrijpen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven