Actualités: winkels open, nieuwe attestation, corona-etappes, het Carlton dicht, de schaamte van Macron en meer

za 28 november 2020

Categorieën:

Zaterdag 28 november

Vandaag alle winkels open
De eerste stap in het drie etappes-plan van de regering om de corona-maatregelen te verzachten: vanaf vandaag alle winkels, bioscopen en musea weer open. Desgewenst tot 21 uur en ook morgen (zondag).
Je mag gedurende 3 uur maximaal 20 km van huis zijn.
Je hebt er een aangepaste ‘attestation de déplacement’ voor nodig. Klik en download ‘m hier.

De nieuwe coronaregels
Persconferentie van premier Castex:
– die 20 km van huis geldt hemelsbreed (‘vol oiseaux’), dus niet over de weg. Om te zien hoe ver je van huis mag: klik hier en vul je adres in.
– binnen die 20 km-norm mag je vissen, jagen, golfen en tennissen (géén dubbelspel!)
– de skistations blijven dicht, maar er mag -binnen die straal van 20 km- geskied worden. Skiliften mogen niet gebruikt worden. Dat wordt dus langlaufen.
– een huis bezichtigen (koop of huur) mag.

Vanaf 15 december
De 2 etappe:
– vrij reizen in Frankrijk.
– geen ‘attestation’ meer nodig. Maar wél tussen 21 en 7 uur. Dan geldt er in het hele land een avondklok en mag je alleen om een ‘geldige reden’ onderweg zijn.
– die avondklok geldt niet op kerstavond en oudejaarsnacht.

De horeca: misschien 20 januari
Als de coronacijfers zich gunstig blijven ontwikkelen, mag de horeca op 20 januari weer open. De woede onder kroegbazen en restaurateurs neemt snel toe, ze hadden op 15 december gehoopt. Ook voor de skistations geldt: mogelijk 20 januari. Burgemeester Estrosi van Nice stelt voor de skioorden Auro en Isola 2000 bij wijze van uitzondering te openen, maar dan alleen voor inwoners van het departement Alpes-Maritimes.

De cijfers verbeteren
In de afgelopen 24 uur werd het corona-virus bij 12.459 mensen vastgesteld. In de voorbije weken gemiddeld 17.000, per week zo’n 30% minder. Ook de ‘besmettingsgraad’ daalde: nu blijkt 11,7% van geteste mensen besmet, was begin deze week nog 13,1%.
Woensdag op dit platform weer een compleet weekoverzicht van de corona-cijfers.

Het Carlton in Cannes: tot 2023 dicht
Het fameuze Carlton hotel (sinds 1913) aan de Boulevard de la Croisette in Cannes ontvangt tot het voorjaar van 2023 geen logés. Wegens gebrek aan klandizie (corona) sloot het hotel in september. Nu hebben de eigenaren besloten de heropening van ‘La Old Lady’ uit te stellen tot de renovatie en uitbreiding helemaal klaar zijn. Op z’n vroegst in het voorjaar van 2023.

Politiegeweld: Macron schaamt zich
Vandaag (zaterdag) in meer 100 Franse steden demonstraties tegen politiegeweld. Aanleiding is het in elkaar slaan door 4 agenten van de muziekproducer Michel Zecler die tot in zijn Parijse studio achtervolgd werd.
Naar zijn zeggen werd hij ook voor ‘vuile neger’ uitgescholden. De gebeurtenis werd gefilmd en die verslaglegging werd via sociale media verspreid. De betrokken politiefunctionarissen zijn voorlopig geschorst en de IGPN (Inspection Générale de la Police Nationale, ongeveer de politie van de politie) stelt een onderzoek in. Maar in een lange verklaring op Facebook spreekt president Macron alvast schande van wat er gebeurd is. Politiegeweld is nu een groot thema binnen de Franse politiek. Een wetsvoorstel waarin het verboden wordt politieagenten ‘herkenbaar’ in beeld te brengen, zal waarschijnlijk worden aangepast.

Géén Samuel Paty-school
Allicht illustratief voor de sfeer in het land: ouders van leerlingen van een school in Cap d’Ail (Alpes-Maritimes) verzetten zich tegen het voorstel van de burgemeester om die school naar de onthoofde leraar Samuel Paty te vernoemen. Ze vrezen dat potentiële terroristen er aanstoot aan zouden kunnen nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven