Actualités: de betogingen in Frankrijk, 3 aanleidingen

zo 29 november 2020

Categorieën:

Even bijpraten: corona of niet, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren in ongeveer 100 steden 130.000 demonstranten op de been, van wie 42.000 in Parijs. Volgens andere bronnen zou er sprake zijn geweest van 500.000 betogers. Met name in Parijs liep het uit de hand: gewelddadigheden op de Place de la Bastille, er zouden – in het hele land – 62 politieagenten gewond zijn geraakt, onder wie 23 in de hoofdstad.
De gespannen sfeer in Frankrijk hangt met 3 aspecten samen:
– politiegeweld, in combinatie met racisme
– het wetsvoorstel ‘Loi sécurité globale’
– de beperkende corona-maatregelen

1. Bepaald niet voor de eerste keer is er grote zorg over hardhandig politieoptreden. Veelal ‘mee te beleven’ via video’s op social media. Nu speelt vooral het in elkaar slaan van de muziekproducer Michel Zecler die tot in zijn Parijse studio door agenten achtervolgd werd; hij droeg geen mondkapje. Beelden van die mishandeling werden wijdverspreid, er zou ook ‘vuile neger’ geroepen zijn. President Macron zelf sprake er schande van, ontbood zijn verantwoordelijke minister van Binnenlandse Zaken; de hoogste baas van de nationale politie eist ‘voorbeeldig gedrag’ van zijn onderschikten. De 4 agenten die Zecler aanpakten, zijn geschorst en worden voor de rechter gedaagd.
2. In het protest tegen die ‘Loi sécurité globale’ gaat het vooral om artikel 24: het wordt de pers verboden video’s en foto’s te vertonen van politieoptredens waarbij agenten ‘herkenbaar’ in beeld komen. Journalisten die een demonstratie willen verslaan, moeten zich eerst bij de autoriteiten melden. Dit artikel wordt ervaren als een aanslag op de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.
In het hele land was de slogan tijdens de demonstraties: ‘Liberté! (vrijheid). Ex-president Hollande pleit ervoor het wetsvoorstel in te trekken.
3. De regels van de ‘confinement’ (‘lockdown’) zijn sinds gisteren aangepast, maar in de visie van veel betogers (ook nogal veel zonder ‘masque’) onvoldoende. Ook in dat verband werd om ‘Liberté!’ geroepen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven