Les chaises bleues zijn terug!

wo 9 december 2020

Categorieën:

Ze staan er weer, die beroemde ‘chaises bleues’ op de Promenade des Anglais in Nice, zeezicht. Voorlopig nog maar weinig, voornamelijk ter hoogte van het al even fameuze hotel Negresco. Naast elkaar zitten mag niet, je moet een stoeltje tussenruimte houden, maar het is al heel wat dat ze er weer zijn. Ook een politieke kwestie. Burgemeester Estrosi liet de stoeltjes halverwege november weghalen: corona. Maar dat was tegen het zere been van de oppositie in de gemeenteraad. Die het voor elkaar kreeg dat er nu alweer een aantal stoeltjes is teruggezet, nog voor de 2e fase van de ‘defonfinement’ op 15 december, die allicht helemaal niet doorgaat.
Die blauwe stoeltjes zijn uitgegroeid tot een echt symbool van Nice. Kort na de Tweede Wereldoorlog doken ze op de boulevard op en werden meteen gewaardeerd. Ze waren van hout (beuken en platanen) en werden gemaakt door Charles Todo (1914-2003) in Tourrettes-Levers, bij Nice om de hoek. In de jaren negentig besloot de gemeente Nice dat die stoeltjes aangepakt, gemoderniseerd moesten worden. Men deed een beroep op de alom bejubelde architect en vooral designer Jean-Michel Wilmotte (1948) uit nota bene de Haute-Loire. Het zijn de zijne die nu de Promenade verrijken.
In Tourrettes-Levers zijn ze hun Niçoise order kwijt, maar ze maken er nog altijd iets van 200 klassieke blauwe stoeltjes per jaar. Te koop voor ruim € 350 per stuk.

2 gedachten over “Les chaises bleues zijn terug!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven