Actualités: reconfinements, Bella stormt langs, dodelijke drama’s

ma 28 december 2020

Categorieën:

Maandag 28 december

Een 3e ‘confinement’ (lockdown)?
Morgen (dinsdag) spoedoverleg in Parijs van de Conseil de défense sanitaire. De optie van een derde ‘confinement’ staat hoog op de agenda. Het lukt maar niet om de corona-besmettingscijfers omlaag te krijgen. Met name in de regio’s Grand-Est, Bourgogne-Franche-Comté én in het departement Alpes-Martimes (vooral Nice) is de situatie zorgwekkend. In het departement is de besmettingsgraad (afgelopen zondag) 323 per 100.000 inwoners, het dubbele van het landelijk gemiddelde. Burgemeester Estrosi van Nice wil dat de prefect besluit tot vervroeging van de ‘couvre-feu’ (avondklok) van 20 uur tot 18 of 19 uur. Hij wil dat iedere passagier die op het vliegveld van zijn stad arriveert, verplicht getest wordt, nu alleen wie uit Tunesië komt. Hij wil dat de grens met Monaco dicht gaat, daar zijn de cafés en restaurants gewoon open. Op oudejaarsavond overigens alleen voor wie ook een hotel in het prinsdom geboekt heeft.
Samen met de burgemeester van Nancy geeft hij de regering in overweging tot ‘plaatselijke’ confinements te besluiten.

Tempête Bella houdt huis
Nadat het noord-westen van Frankrijk door de storm Bella hard getroffen was met windsnelheden tot 150 km/uur heeft ze nu het midden en het zuiden van het land bereikt. Voor 9 departementen (waaronder Le Var) geldt de alarmcode oranje, tal van routes langs de Méditerranée (ook de Promenade des Anglais in Nice) zijn voor het verkeer afgesloten.
Bovendien heeft het in een flink deel van het land gesneeuwd, nu vooral nog in het oosten en zuid-oosten.
Vanmorgen zaten 34.000 huishoudens zonder stroom.

In de ban van drama’s
Frankrijk praat nu vooral over 2 drama’s die voor grote opschudding hebben gezorgd. In Saint-Just (Le-Puy-de-Dôme, omgeving Clermond-Ferrand) schoot Frédérik Limat drie gendarmes dood die waren afgekomen op een melding van huiselijk geweld. De schutter maakte een paar uur later zelf een einde aan zijn leven. Hij zou een liefhebber van wapens (lid van een schietclub) en een fel verdediger van de katholieke leer zijn geweest. Vandaag een ceremonieel afscheid van de slachtoffers, in aanwezigheid van twee ministers.
Zo mogelijk nog meer verontwaardiging in Frankrijk over de 31-jarige vrouw die op kerstavond in Limay (departement Yvelines, regio Île-de-France, bij Parijs) haar neefje van 10 en haar nichtje van 4 op een speelplaats aanviel. Het jongetje overleed, zijn zusje raakte zwaar gewond. Daarna stak de vrouw met een mes in op haar pasgeboren baby die licht gewond raakte. Na haar arrestatie beriep ze zich op demonen, nu zou het gaan om een postnatale depressie. Ze was eerder onder psychiatrische behandeling, nu verblijft ze in een gevangenis.

2 gedachten over “Actualités: reconfinements, Bella stormt langs, dodelijke drama’s”

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Meer precies: het ging om 3 gendarmes van de compagnie d’Ambert, in het hameau ‘Cros’, in de gemeente Saint-Just, dat valt onder de jurisdictie van Clairmont-Ferrand. En een drama is het zeker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven