Laat niet als dank…

ma 18 januari 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Nee, ze willen je helemaal niet weg hebben, daar in Saint-Jeannet (Alpes-Maritmes), je bent van harte welkom. Als je de oude eik maar met rust laat. Want die gaat eraan, als ie niet met wat meer respect behandeld wordt.
Dat zit zo. Saint-Jeannet is een plaatsje met zo’n 4.000 inwoners in het hart van het Parc national régional des Préalpes d’Azur. Vanwege de schitterende natuur in de omgeving en de adembenemende uitzichten, is het bovendien geliefd bij wandelaars die wel van een stevige tippel houden. Er zijn dan ook tal van aantrekkelijke bewegwijzerde wandelroutes uitgezet. Sommige daarvan leiden op zeker punt langs een eeuwenoude eik – hij wordt geschat op 400-500 jaar – die als schitterend markeringspunt wordt gezien en die ook vooral nog vele jaren ouder zou moeten worden. Maar dat gaat niet gebeuren als er niet voorzichtiger met ‘m wordt omgesprongen.

Decadent buitenuitje
Vanwege (daar zijn we weer) de coronapandemie zoeken namelijk steeds meer mensen de natuur op; elders niks meer te doen, dan maar een stukje wandelen, of fietsen. Als het daarbij bleef, geen probleem. Helaas (ver)wordt dat gewandel en gefiets steeds vaker tot een soort van decadent buitenuitje. En aan de voet van die eeuwenoude eik is het goed toeven. Niet even uitblazen en van het fraaie uitzicht genieten, nee, picknicken, de kindertjes in de boom laten ravotten, een beetje rave-partytje spelen, je naam in de bast kerven, wat stenen van de oude muurtjes uit de Liturgische tijd rondom de boom mee naar huis nemen voor je tuintje. Er liggen etensresten, plastic afval, glasscherven, toiletpapier en meer. Kortom, de plek rondom de oude eik en de boom zelf gaan kapot als dat toeristisch vandalisme geen halt wordt toegeroepen.

Natuurlijk erfgoed
Julie Charles, burgemeester van Saint-Jeannet in de Nice Matin: “Het wordt te gek, die boom maakt deel uit van het natuurlijk erfgoed en is Natura 2000 geklasseerd, dus een echt natuurmonument. Maar de plek is totaal vervuild, er wordt zelfs wild gekampeerd. Bovendien zijn we als de dood voor bosbrand, de omgeving is erg droog en de vegetatie in de buurt van de boom is erg brandbaar.”
De burgemeester heeft een aanvraag ingediend om ‘grand site de France’ te worden, een soort beschermde status met overheidssteun. En de Association ‘Sentiers et villages des Baous’ probeert een oogje in het zeil te houden, maakt de omgeving van de boom regelmatig schoon en zou er het liefst een hek omheen zetten. Maar dat mag dan weer niet, vanwege die natuurlijke status.
“Wat echt zou helpen?” verzucht de burgermoeder, “dat mensen zich realiseren dat de natuur kwetsbaar is en zomaar kan verdwijnen. Als we ze in dat opzicht een beetje kunnen opvoeden, zijn we al een heel eind.”

Of, zoals mijn oma al zei: “Laat niet als dank voor ’t aangenaam verpozen, de eigenaar van ‘t bos de schillen en de dozen.”
Mocht je wel op een verantwoorde manier een wandeling in de buurt van Saint-Jeannet willen maken (en het is er fantastisch), dan vind je hier vast een mooi loopfestijn dat bij je past: klik hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven