Dit keer: heb ik een notaris nodig?

di 26 januari 2021

Categorieën: , , ,

Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag onder dit artikel (dus NIET op Facebook) of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com

Vraag: Als je een huis koopt in Frankrijk, heb je dan een Franse notaris nodig?

Antwoord: Er dient onderscheid te worden gemaakt tussen het kopen en de levering van een (Frans) huis.
Om een (Frans) huis te kopen heb je geen (Franse) notaris nodig. Een koopovereenkomst (compromis de vente in Frankrijk genaamd) kan door een ieder worden opgesteld.
Vanzelfsprekend dien je de wettelijke bepalingen daarin in op te nemen, maar daarvoor heb je de notaris niet nodig.
In Frankrijk vindt de koop van een huis plaats onder zogenaamde opschortende voorwaarden.
Dat betekent dat er nog geen koop tot stand is gekomen totdat de laatste opschortende voorwaarde is ingelost. Met het inlossen van de opschortende voorwaarden (bijvoorbeeld van financiering) wordt de koop gestaag perfecter. Zodra de koop in Frankrijk perfect is geworden, gaat de eigendom tussen partijen over.
Daarvoor hoeft de woning nog niet geleverd te zijn en de prijs nog niet betaald te zijn (art. 1583 Code civil).
Om nu deze overdracht van de eigendom ook derdenwerking te laten verkrijgen, komt de Franse notaris in beeld.
Hij zal, op het moment de koop perfect is geworden, de acte de vente (de leveringsakte in Nederland genaamd) passeren en deze akte inschrijven bij het kadaster. Slechts Franse notariële akten kunnen worden ingeschreven bij het Franse kadaster, zo bepaalt de Franse Kadasterwet.
Met de inschrijving van de akte in het kadaster, krijgt de eigendomsoverdracht (die dus al tussen koper en verkoper een feit kan zijn) derdenwerking.
Het kadaster is een openbaar orgaan alwaar een ieder de eigendomssituatie kan opvragen.
Het is van belang dat je als koper het verkrijgen eigendomsrecht kunt inroepen tegenover derden (partijen die geen partij waren bij de koop), anders zou iedere willekeurige buurman kunnen beweren dat hetgeen gekocht is, zijn eigendom is. Dat wordt dus met de derdenwerking voorkomen.
Conclusie: om een huis in Frankrijk te kopen heb je geen notaris nodig, maar om de eigendomsoverdracht van de woning derdenwerking te laten krijgen heb je de Franse notaris wel nodig, omdat zijn akten ingeschreven kunnen worden bij het kadaster.

Sietze Jan Dijkstra van De Frankrijk Advocaat is gespecialiseerd in aan- en verkoopbegeleiding van Frans onroerend goed, het Franse erfrecht, de Franse fiscus, Franse rechtspersonen, procederen in Frankrijk. Kantoor in Den Haag. Motto: ‘een contract in Frankrijk, regel het in Nederland’.

2 gedachten over “Dit keer: heb ik een notaris nodig?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven