Actualités: vliegen duurder, boycot UberEats, coronazorgen, Macron in de plus, en meer

za 20 februari 2021

Categorieën:

Zaterdag 20 februari

Vliegen veel duurder?
De Union nationale des compagnies aériennes françaises (vereniging van Franse luchtvaartmaatschappijen) wil dat de regering minimale tarieven vaststelt. Binnenlandse vluchten niet goedkoper dan € 350, Europese vluchten € 450, intercontinentaal € 550.
De regering heeft ondertussen besloten tot een verbod van de voorgenomen uitbreiding van de Parijse luchthaven Roissy-Charles de Gaulle.
Volgens milieu-organisaties kan dit betekenen dat ook de geplande vergroting van het vliegveld van Nice niet doorgaat.

Recordverlies Renault
Kwam Air France/KLM met een verlies in 2020 van ruim € 7 miljard, Renault (voor 15% in handen van de Franse staat) deed het nog slechter met een verlies van € 8 miljard.

Corona: de situatie is niet rooskleurig
– In het voorbije etmaal 24.116 nieuwe besmettingsgevallen en 328 dodelijke slachtoffers. Het sterftecijfer is tot 83.964 opgelopen. In de afgelopen week 9.435 ziekenhuisopnames, 1.764 patiënten ernstig ziek.
– De regering besluit binnen 8 à 10 dagen over eventuele nieuwe maatregelen. Zou ook om versoepeling kunnen gaan. Vooralsnog verandert er niets aan de geldende regels.
– Wie positief getest is, moet sinds afgelopen donderdag 10 dagen in quarantaine, was 7 dagen.
– Vooral de cijfers uit het departement Alpes-Maritimes zijn zorgwekkend. De ‘taux d’incidence’ (frequentiecijfer per 100.000 inwoners) bedraagt er 577, bij een landelijk gemiddelde van 190. Vooral in Nice bestaat grote ongerustheid. Daar is de ‘taux d’incidence’ tot 755 opgelopen en in het ‘quartier sensible’ (achterstandswijk) Ariana zelfs tot 1.000.
– Er zijn nu 700.000 doses Astra-Zenecavaccin bij de apothekers. Er is nog niet besloten dat ze ermee aan de slag kunnen.
– Er zijn nu (cijfer van vrijdagavond) 2.476.748 mensen in Frankrijk ‘geprikt’.
– De epidemoloog Didier Pittet, in Frankrijk erkende expert, voorspelt 2 moeilijke maanden en tevens nieuwe varianten. Pas in de zomer van 2022 kan de balans worden opgemaakt.
– Enquêtes: 31% van de Fransen vertrouwt op een normaal leven in 2021, 30% pas in 2022 en 17% op z’n vroegst daarna.
– De introductie van een verplicht ‘passeport vaccinal’: 52% van de Fransen is vóór bij het openbaar vervoer, bezoek aan een ziekenhuis, een zorgcentrum. Bij bioscoopbezoek, feesten: 50%. Winkelen: 45% vindt: alleen met zo’n paspoort.
– Er zijn nu 1.195 schoolklassen vanwege het virus gesloten.

Marseille: supporters boycotten UberEats
De fans van Olympic Marseille dat in de competitie zwaar teleurstelt, eisen het vertrek van de directie. Tot nu toe tevergeefs. Op de site OManiaque (65.000 volgers) is nu opgeroepen tot een boycot van UberEats, een grote sponsor van de club. De fans wordt gevraagd voortaan een maaltijd te bestellen bij concurrent JustEat.

Monaco: maatregelen verlengd tot 19 maart
Het prinsdom handhaaft zijn beperkende regels tot 19 maart. Onder meer een avondklok tussen 19 en 6.00 uur. Wel enige versoepeling: behalve mensen uit het departement Alpes-Maritimes mogen nu ook ingezetenen van Le Var de grens over zonder een ‘testbewijs’ dat niet ouder is dan 72 uur. Maar ook voor hen geldt: maximaal verblijf van 24 uur ‘buitengaans’.

Antiekmarkten L’Isle-sur-la-Sorgue uitgesteld
De befaamde antiek-, brocante- en kunstmarkten in L’Isle-sur-la-Sorgue, elk jaar met Pasen en op 15 augustus, (130.00 belangstellenden) zijn uitgesteld tot -waarschijnlijk – oktober.

Burgemeester Marseille verhoord
Jean-Claude Gaudin (81), 25 jaar burgemeester van Marseille die zich niet meer herkiesbaar stelde, is 10 uur lang verhoord in verband met gesjoemel met overheidsgeld. Een aantal gepensioneerde ambtenaren bleven op de loonlijst van de gemeente staan, 70- en 80-jarigen. Justitie wil weten of die mensen ook echt werk verrichten. Volgens Gaudet wel degelijk.

Populariteitspoll: Macron en Castex in de plus

President Macron en zijn premier Castex worden iets beter gewaardeerd dan een maand geleden. Het staatshoofd scoort 42% positief (+5), Jean Castex ook 42% (+6).

2 gedachten over “Actualités: vliegen duurder, boycot UberEats, coronazorgen, Macron in de plus, en meer”

  1. Goedemorgen, wij zijn de familie van Helvert uit Voorburg en komen en wonen regelmatig in Cagnes. De vrije nieuwsgaring vanuit de Cote is zorgwekkend. Nice is koploper in Frankrijk, met een zeer hoog R-getal). Filmfestival uitgesteld, Isle sur la Sorgue verdaagd, Marseille zit in de shit, ruim duizend klassen gesloten, de greencard wordt ingevoerd(bitte ausw….), 30% van de Fransen denkt eerst in 2022 weer een beetje normaal te kunnen flaneren. En toch, dit gedeelte van de wereld is prachtig(licht in Menton, boulevard d”Anglais in Nice, de tuinen, de bergen van de Alpes, de dorpjes achter Nice richting Italie, Mirazur in Menton!!!, etc, etc. Wij houden en blijven houden. Tot snel : Karin en Ton, Kids en kleinkinderen. Fijne zondag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven