Actualités: vega op school, kerncentrales blijven, laadpalen langs de snelweg, nachttrein Parijs, en meer

za 27 februari 2021

Categorieën:

Zaterdag 26 februari

Lyon: vleesloze schoolkantines
In Lyon heeft burgemeester Grégory Doucet van de ‘groene’ partij EÉLV besloten dat er in de schoolkantines alleen nog vegetarische maaltijden verstrekt mogen worden. Het gevolg is grote ruzie binnen de regering. De minister van Landbouw spreekt namens de veeboeren schande van het besluit, die van Transitie (milieu) is juist enthousiast.

Kerncentrales langer in gebruik
De regering heeft ingestemd met het voornemen van EDF (Électricité de France) om 32 kerncentrale uit de jaren ‘80 tien jaar langer dan voorzien in gebruik te houden. Ze zouden 40 jaar meegaan, dat wordt nu 50 jaar. Ze moeten wel gemoderniseerd worden. Frankrijk is voor 70% van zijn elektriciteit afhankelijk van nucleaire centrales.

Drie stemmen verschil: verkiezingen over
De gemeenteraadsverkiezingen in Digne-les-Bains (17.000 inwoners, Alpes-de-Haute-Provence) moeten over. De burgemeester won met 3 stemmen verschil, maar de Kiesraad, ingeschakeld door de oppositie, heeft vastgesteld dat de handtekening van 29 kiesgerechtigden niet te verifiëren is.

Corona-update
– in het voorbije etmaal 25.207 nieuwe besmettingsgevallen en 286 doden. Er zijn nu 3.712.020 mensen met corona besmet (geweest). Het sterftecijfer is opgelopen tot 86.147.
– in de afgelopen week 9.482 zieken in de hospitalen opgenomen, van wie er 1.826 beademd moeten worden.
– het besmettingspercentage (positief getesten) is weer opgelopen van 6,5% naar 7,0%.
– er zijn nu 4.298.573 mensen gevaccineerd, van wie 1.490.083 voor de 2e keer.
– van de 75-plussers is nu 25% ‘geprikt’. Volgens de regering kunnen alle 50-plussers half april gevaccineerd zijn.
– succes voor cultuurminister Bachelot: de boekhandel is toegevoegd aan de lijst van ‘essentiële’ winkels. Die mogen dus alsnog open.
– slechts een paar uur voor de maatregel van kracht werd (huisarrest vanaf 18 uur vrijdagavond tot 06 uur maandagochtend in het departement Alpes-Maritimes en Duinkerke in Le Nord) heeft de regering de (aangepaste) ‘attestation de déplacement’ gepubliceerd. Daarop moet je aangeven waarom je tijdens de ‘lockdown’ toch op straat bent. Hier kun je hem downloaden: klik hier.
– vrijdagmiddag enorme files vanuit het departement Alpes-Maritimes richting Le Var en de Alpes-de-Haute-Provence. Mensen uit Nice en omgeving wilden massaal ontsnappen aan de ‘confinement’ gedurende het weekeinde.
– het idee van een totale ‘confinement’ gedurende 3 weken in Parijs is van tafel. De regering is tegen, de burgemeester ook. De wethouder die met het voorstel kwam, spreekt nu van een ‘hypothese’.
– vermoedelijk in verband met corona: het geboortecijfer in Frankrijk was in januari 15% lager dan in dezelfde maand in 2020.

Laadpalen op de ‘aires’
Straks weer onderweg in Frankrijk via de autoroutes? De regering heeft besloten dat er per 1 januari 2023 op alle ‘aires’ langs die wegen minstens 4 snellaadpalen (150kW) beschikbaar moeten zijn. Onderdeel van het ’Plan de Relance’. Voor mede-financiering heeft de staat € 100 miljoen uitgetrokken. Ondernemers moeten wel garanderen dat traditionele brandstoffen langs de snelwegen beschikbaar blijven. Er rijden naar verwachting in 2022 1 miljoen elektro- of hybride auto’s in Frankrijk.

De nachttrein Parijs-Nice
Zoals eerder bericht: de nachttrein Parijs-Nice en vice-versa gaat weer rijden. De eerste op 16 april.

Extra politie naar Marseille
Om de drugscriminaliteit aan te pakken, stuurt de regering 300 extra politieagenten naar Marseille en het departement Bouches-du-Rhône. In 2020 vielen er bij afrekeningen in het drugsmilieu 12 doden, van wie 8 in Marseille. Dit jaar staat de teller al op 5. In 2016 was de Marseille de gevaarlijkste stad van Europa met 28 drugs-gerelateerde moorden.

1 gedachte over “Actualités: vega op school, kerncentrales blijven, laadpalen langs de snelweg, nachttrein Parijs, en meer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven