Je interieur begint bij een goede vloer

do 4 maart 2021

Categorieën: , ,

Door Nannie Duiker

Als het voorjaar weer aanbreekt geniet ik altijd volop van de tuin. En dan kijk ik meteen met extra belangstelling naar het gras. Hoe fraai de bomen en planten ook in bloei staan, als het gazon er niet puik bij ligt, dan is de tuin voor mij gewoon niet af. Een mooi grasveld is nu eenmaal de basis van je tuin.
Hetzelfde geldt voor je interieur. De vloer is de bodem onder je inrichting en bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer. In Frankrijk zie je veel plavuizen vloeren. Die soms wel erg ‘aanwezig zijn’, en daardoor domineren. Misschien zijn ze niet meer zo van deze tijd, en wellicht ook niet (meer) je gedroomde keuze. Dan kan zo’n tegelvloer een storende factor in zijn. Gelukkig is de oplossing vaak eenvoudiger dan je denkt.

Hou het simpel
De begrijpelijke eerste reactie is natuurlijk, ‘dan leggen we er toch gewoon een nieuwe vloer in’. Maar vergis je niet: dat kan een behoorlijk grote en kostbare ingreep zijn die je niet zomaar doet. Ook kun je voor hoge onverwachte kosten komen te staan als de ondervloer te veel wordt beschadigd of toch in een slechtere staat blijkt te zijn dan gedacht.
Kan het anders? Jazeker, er zijn eenvoudiger en minder kostbare alternatieven om bijvoorbeeld de veel voorkomende terracotta of andere tegelvloer beter in harmonie te brengen met het interieur. Inrichting en sfeer hebben alles te maken met het vinden van de juiste balans tussen kleuren, materialen en stijlen.
De simpelste: leg er een paar mooie grote kleden overheen. Met een kleed baken je meteen de leefruimtes af, zoals het zitgedeelte of het eetgedeelte. Een kleed is bovendien comfortabel en geeft warmte aan het interieur.
Wees vooral niet bescheiden met de afmetingen! Een groot kleed straalt luxe uit en verbergt meteen een groot deel van de vloer. Daar was het om te doen toch?
Belangrijk is natuurlijk wel de juiste keuze van materiaal en kleur. Ik adviseer je er graag over.

Andersom aanpassen
Een iets ingrijpender oplossing: meubels, wanden en raambekleding aanpassen aan de vloer.
Er zijn tal van kleuren en materialen die absoluut niet matchen met een terracotta vloer. Of een andere ‘teveel aanwezige’ tegel. Vermijdt in elk geval bij een terracotta vloer het gebruik van oranje, rood en geel in de rest van het interieur. Kies voor de muren vooral lichte tinten als hoofdkleur, aangevuld met een accentkleur. Grenen meubelen ogen op een terracotta vloer ouderwets. Dus durf het aan en verf die grote grenen buffetkast wit of juist in een donkere kleur. Je zult versteld staan van het resultaat en de match met de vloer! Kijk maar naar het verschil tussen de foto links en rechts.

Of toch anders?
Toch liever een totaal andere bodembedekker? Dan kun je over de oude tegelvloer een nieuwe vloer leggen. De meest voorkomende oplossing is een PVC-vloer. Misschien gruwel je al bij het idee. Eerlijk gezegd hoorde ik ook bij de PVC-sceptici maar ik ben ‘om’. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden, en de kwaliteit is hoog. Spotgoedkoop is het niet maar waarschijnlijk toch wel een stuk voordeliger dan een compleet nieuwe tegelvloer, met alle hak- en breekwerk van dien.

Nannie Duiker is werkzaam bij Woninginrichting Frankrijk, hét adres voor advies over en de aankoop van het interieur van uw (2e) huis in Frankrijk: https://www.woninginrichting-frankrijk.nl

1 gedachte over “Je interieur begint bij een goede vloer”

  1. Ik kan sinds kort een pvc vloer aanbevelen. Tegelvloer (laten) egaliseren en een pvcvloer er overheen en klaar. Van parketdessins tot tegelvloer dessins. Echt een aanrader!
    Wij hadden er al vrij snel een beschadiging in en ik heb met verstand zitten kijken hoe ze dat oplossen…..gewoon met een fohn de lijm losmaken, nieuwe lijm en een nieuwe reep pvc er weer in en klaar. Je ziet er geen barst van.
    Je zou het heel goed zelf kunnen doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven