Trump: óók verslagen door Rosé de Provence

za 20 maart 2021

Door Raoul Duchemin

Je had dus die meneer Trump die een importheffing van 25% op – onder meer – Franse wijn had uitgedacht. ‘America First!, of zo, ik weet het niet. Dat ze in de VS nogal van een slokje Franse wijn houden, en dan vooral van Provençaalse rosé, deerde hem kennelijk niet.
Dat besluit van de voormalige ‘locataire’ (huurder) van het Witte Huis zorgde destijds voor ongerustheid in onze wijnbouwkringen. Export naar de VS gaat in dukaten en hectoliters nogal ergens over.
Met name in de Provence vreesde men met grote vreze. En volgens recente cijfers van de Conseil interprofessionnel des vins de Provence (CIVP) werd er in 2020 inderdaad 6% minder rosé naar Amerika overgevlogen en gevaren dan in 2019.
Maar (hallo, Trump!) toch steeg de export van rosé vorig jaar per saldo met 6%. En dat is geen ‘fake news’. Want het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Nederland en België begeerden meer dan ooit zo’n fles uit de Provence. Groot gelijk, die lui. Wat ze in VS niet willen hebben, stuur maar door. Tegen een gemiddelde prijs van € 15 per fles, een plus van 0,7%. Een beetje Provençaalse wijnbouwer trok een lange neus naar de voormalige Twitterkampioen van Washington.
Er was (en is) ook corona. Hotels en restaurants op slot, ‘vignerons’ zagen hun afzet – in de buurt – met gemiddeld 7% dalen. Stond tegenover dat er in de supermarchés 2% méér Provençaalse rosé werd verkocht. Praat je over grotere hoeveelheden.
Behalve in de Provence ging het in het wijnmilieu vorig jaar ook goed in de Bourgogne. In de Champagnestreek moest daarentegen 17% omzet worden ingeleverd.
Het zijn rare tijden. Behalve Trump verslaat de minder sjieke rosé de Provence dus ook de deftige champagne.
Geen clairvoyant (helderziende) heeft dit zien aankomen. Voor zover ik weet. Ik ben in mindere mate van de wichelroedelopers, de piskijkers en de andere allesweters in die branche.
Ik rijd zo even naar de cave van het domaine in mijn omgeving. Voor een paar flessen Provençaalse rosé, gegarandeerde kwaliteit tegen een redelijke prijs.
Die Trump moest eens weten hoe ie zich tekort gedaan heeft. Maar misschien lust hij alleen cola. Zijn opvolger Jo Biden heeft die 25% importheffing ondertussen ‘on hold’ gezet. Het zal er wel nooit van komen, maar was ik wijnboer, dan zou ik de heer Biden voor een proeverijtje inviteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven