Tonijnrillettes

vr 21 mei 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Ik kan er echt niks aan doen maar ik word kotsmisselijk van rillettes. Die potjes met klodders varkensreuzel en slachtafval laat ik graag in het schap van de supermarché staan. Maar ja, de ene hond moest medicijnen slikken die ik met het reguliere voedsel niet bij ‘m naar binnen gewerkt kreeg. En van vorige pillenavonturen wist ik dat er maar één echte lekkerbekremedie was: ze verstoppen in een hap rillettes. Ik kocht een potje op het dorp. Beide honden en de huiskat trokken er hun neus voor op. Ik rook eens aan het potje; naar mijn idee stonk het niet harder dan anders. Maar toen ik onderop de houdbaarheidsdatum bekeek was het duidelijk: ver over de datum.
Dan maar een nieuw potje ‘gruw’ gehaald bij de supermarché in het stadje verderop; het ging erin als een apéro op m’n terras, zullen we maar zeggen. Daar hoefde geen boterletter aan te pas te komen. Ook geen ouderling bij wie het Woord Gods naar binnen glijdt.
En bij dat apéro had ik m’n eigen rillettes bedacht. Van tonijn, met tomaat en fromage frais. En vooral géén overdadige vettigheid. En bovendien zó simpel te maken, dat ik het eigenlijk nauwelijks een recept durf te noemen. Maar ik geef het toch maar door. Omdat het zo lekker is, en ideaal als snelle snack, als hapje bij het apéro, of als topping op een frisse salade.

Ingrediënten:
1 blikje tonijn (160 gram)
2 grote rijpe tomaten
1/2 bosje bieslook
3 à 4 eetlepels fromage frais (o.i.d.)
2 afgestreken eetlepels kappertjes
1 theelepeltje mosterd
1 teentje knoflook
sap van een halve citroen
versgemalen peper, zout

Bereiding:
Snij het kroontje bovenuit de tomaten en haal het kontje eraf. Kerf het velletje overlangs op vier plaatsen in en leg de tomaten een minuutje of vier in heet water. Trek het velletje eraf, snij de tomaten in vieren en haal de zaadlijsten eruit. Snij het vruchtvlees in mini-blokjes.
Snipper de bieslook fijn.
Pel de knoflookteen en stop hem in de knijper.
Pers de halve citroen uit.
Laat de tonijn uitlekken en prak hem uit elkaar.
Doe de tonijn, de fromage frais, de mosterd, de kappertjes, de uitgeperste knoflookteen, het citroensap, een flinke draai uit de pepermolen en een snufje zout in de blender. Of mix alles een in ruime kom tot een soepele prut. Proef of er nog wat extra fromage frais, peper of zout bij moet. Meng er daarna voorzichtig de tomaatblokjes en de bieslook door. Klaar.
Kan op een toostje, een stukje boeren- of stokbrood. Of op een bedje van sla als voorgerechtje. En trouwens ook lekker om er (in het seizoen) een halve avocado mee te vullen. Of een paar uitgeholde tomaten. Of komkommer. Nou ja, multi-inzetbaar dus en lekker light. Maar niet bewaren, want dan gaat het ranzig smaken.

9 gedachten over “Tonijnrillettes”

 1. Christine Duineveld

  Heerlijk receptje, ik maak het vaak met sardientjes uit dat gele blikje en dan terug in het blikje, heerlijk. Vlees rilletes vind ik ook niet lekker, beetje kattevoer lucht…
  Van nog een Christine

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ook een prima idee. En wat die kattevoerlucht betreft heb je gelijk. Misschien vinden de viervoeters het daarom wel zo lekker.

 2. Een lekker recept om te lezen… – en te maken (als t.z.t. het weer in Nederland iets meer naar zomer ruikt!) Een dingetje: als ik het goed lees, waren jullie honden en de kat helemaal into the “gruw”… Ja? Mooi zo!

 3. Joanne Koenderink

  Prima idee, gemaakt met sardines, crème fraîche, diverse kruiden, pesto en nog wat dingen, die nog in de koeling lagen. Op bedje van kleingesneden witlofrondjes, kleine avocado, minitomaatjes en kleine rode paprika werd het een volledige maaltjd, waarvan hondje Oona ook nog kon meesmullen. Heel fijn bij zonnig weer nu in Noord-België.

  Overigens heb ik nog nooit een tomaat of paprika ontveld. Daar zie ik de noodzaak feitelijk niet van in.
  Op dit punt ben ik toch zeker niet de enige?
  Geniet volop! Gr Joanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven