Actualités: positief corona-nieuws, doorprikken, maskerplicht, politiedemonstratie, Fête de la Musique, en meer

za 22 mei 2021

Categorieën:

Zaterdag 22 mei

Corona: het gaat best goed
De gunstige tendens waarover woensdag al in het wekelijks cijferoverzicht is bericht zet door. Alle indicatoren staan op groen. Zo is de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) in een paar dagen van 149 naar 123 teruggelopen en het besmettingspercentage (positief getesten) van 4.5% naar 4,0%. Er liggen 20.209 corona-patiënten in het ziekenhuis, 1.849 minder dan een paar dagen terug. Er moesten in de voorbije week wel 4.774 zieken worden opgenomen. Van die zieken zijn er 3.6631 ernstig aan toe, 384 minder dan afgelopen woensdag.
Ook gunstig: het aantal nieuwe besmettingsgevallen daalt sterk. Van ongeveer 17.000 per dag naar 12.000. Bij een gemiddelde van 5.000 acht de regering de crisis onder controle.
Er overleden in het jongste etmaal 111 mensen aan het virus. Het sterftecijfer staat nu op 108.446.

Meer vaccinatie-bereidheid
In Frankrijk wil nu 65% van de mensen zich laten vaccineren, een oplopend percentage. Ongeveer 20% zegt nee tegen een prik, de rest aarzelt nog.
Er zijn nu 22.546.688 personen (33.7% van de bevolking) ingeënt en 9.599.408 twee keer. Het streven is dat op 15 juni 30 miljoen mensen ‘geprikt’ zijn.
De bedoeling was dat alle volwassenen zich per 15 juni zouden kunnen laten vaccineren. Die datum is naar voren gehaald: 31 mei. En vanaf vandaag al kunnen ook 16-18 jarigen zich laten ‘prikken’.

Masker-plicht op straat
Volgens een enquête is 67% van de Fransen vóór het verplicht dragen van een mondmasker. De regering wil er ‘zo snel mogelijk’ vanaf.
Minister Véran (Gezondheid) schat dat de cisis in november/december voor bij is.
Minister Bachelot laat weten dat het Fête de la Musique (21 juni) doorgaat. Maar maskers verplicht en om 23 uur (‘couvre-feu’, avondklok) moet het feest afgelopen zijn.
De Raad van State heeft van de week nee gezegd tegen het verzoek discotheken en nachtclubs per 30 juni te heropenen.

Justitie: Sarkozy en Le Pen
Oud-president Nicolas Sarkozy staat sinds deze week opnieuw voor de rechter. Dit keer in verband met de affaire Bygmalion. Heel kort gezegd: ‘Sarko’ zou aan zijn campagne voor de presidentsverkiezingen in 2012 € 42,8 miljoen hebben gespendeerd, terwijl het wettelijk maximum € 22,5 miljoen bedraagt. Er zou gesjoemeld zijn via valse facturen van het PR-bureau Bymalion.
Na 5 jaar onderzoek concludeert Justitie dat Marine Le Pen tussen 2009 en 2017 via een frauduleus systeem waaraan zij leiding gaf, € 6,8 miljoen van het Europees Parlement heeft gestolen. Een aantal van haar ‘Europese’ medewerkers in Brussel zouden in werkelijkheid alleen op haar partijbureau hebben gewerkt.

De politie de straat op
De grootste demonstratie deze week: 35.000 politieagenten en gendarmes in Parijs. Ze menen dat de regering, justitie en de rechtbanken hen in de steek laten. Ze verweten president Macron dat hij openlijk heeft gesproken over excessief politiegeweld en eisten strengere straffen voor wie de politie aanvalt. Eén van de demonstranten was minister Darmanin (Binnenlandse Zaken), de baas van de politie. Hij demonstreerde dus tegen zichzelf, wat ook weer een hoop opwinding in de media opleverde. De agenten hadden ‘m er liever niet bij gehad.

De nachttrein Parijs-Nice rijdt weer
Jaar of wat geleden opgeheven, maar de nachttrein Parijs-Nice rijdt sinds deze week weer. Bij de eerste rit was premier Castex ere-passagier. ‘Instaptarief’ enkele reis: € 19.

3 gedachten over “Actualités: positief corona-nieuws, doorprikken, maskerplicht, politiedemonstratie, Fête de la Musique, en meer”

  1. Kwamen ze maar met duidelijkheid m.b.t. toerisme van 9 juni tot 1 juli…
    Ik begin te vrezen voor mijn vakantie in juni.. :(
    Ik hoop zo dat we met en negatieve test 3 weken van Frankrijk kunnen genieten.
    Groetjes

    1. Volgens de Franse overheid mag je als toerist uit een Schengenland op 9 juni Frankrijk binnen met een vaccinatiebewijs,of een negatief testbewijs. Wij gaan ook(met auto),dus….prettige vakantie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven