Vakantietip: de rozen bloeien in Camon (met filmpje)

wo 26 mei 2021

Door Marita Joosse-Mulder (m.m.v. Rémi de Ridder)

(klik op de foto’s om ze te vergroten)

Net over de grens van de Aude naar de Ariège zien we plotseling een bord langs de weg ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Dat is natuurlijk altijd reden om te stoppen. We blijken te zijn aanbeland in het schilderachtige dorpje Camon, dat als bijnaam ‘Het dorp met honderd rozen’ heeft gekregen.

Om de gezondheid van de druiven
In een meander van de rivier de Hers, tussen groene heuvels en wijngaarden, ligt een van de mooiste dorpen van Frankrijk: Camon. Het wordt ook wel het dorp van de honderd rozen genoemd, en terwijl je door de sfeervolle straatjes van dorp slentert, wordt direct duidelijk waarom. Tegen vrijwel alle gevels in het dorp klimmen kleurrijke rozen de zon tegemoet. Dat zit zo. In de wijngaarden rondom Camon werden rozenstruiken van oudsher ingezet om de gezondheid van de druiven in de gaten te houden. Doordat rozen gevoeliger zijn dan druivenstruiken, konden ziektes en plagen sneller worden gesignaleerd. In de jaren negentig besloot het gemeentebestuur de bloemetjes nog meer buiten te zetten en door het gehele dorp rozenstruiken te planten.

Een roerige geschiedenis

Wij beginnen ons bezoek aan Camon op de parkeerplaats aan de voet van de abdijkerk en het klooster, in de 10e eeuw gesticht door Benedictijner monniken. In 1068 werd het als priorij toegevoegd aan de abdij van Lagrasse. Maar in 1279 werd het klooster verwoest door een overstroming na een damdoorbraak in het meer van Puivert. Op de ruïnes werd in de 14e eeuw een nieuw klooster herbouwd. En in 1494 weer verwoest door struikrovers. Pas in de 16e eeuw laat de bisschop van Mirepoix – die erover gaat – de boel herbouwen. Hij zet er meteen een kerk naast en een vestingmuur omheen, dat het dorpje zijn huidige karakteristieke uiterlijk geeft.
Helaas is de abdij niet te bezichtigen. Op onze tenen proberen we door de ramen te gluren om iets meer te kunnen zien, maar we zullen het met de buitenkant moeten doen. Gelukkig hebben we achter de abdij wel een mooi uitzicht over de heuvels en wijngaarden rondom het dorp.

Rozen bepalen de sfeer
Via een klein poortje duiken we de smalle straatjes van het dorp in. Camon is een voor de Ariège typerend vestingdorp, met dicht op elkaar gebouwde huizen in Romaanse stijl, en ook vakwerkhuizen. Maar het zijn toch vooral de rozen die deze versterkte abdij zijn unieke sfeer geven.
En het zijn niet de enige bloemen in dit dorp: terwijl wij er zijn staat er van alles uitbundig in bloei.
Aan alle bloemenpracht komt nog geen eind. We lopen nog even door naar de bijzondere rozentuin aan de andere kant van het dorp. Deze tuin is helemaal gewijd aan geurende rozen, dus neem vooral de tijd om eens overal je neus in te steken. Vervolgens kun je aan de overkant van de rivier nog even nagenieten, lunchen aan een van de picknicktafels of een gemarkeerde wandeling volgen om meer van de omgeving te zien.
Elk jaar is er het Fête des roses in Camon, in mei. Maar vanwege corona is dat dit jaar verplaatst naar september.
Als je er bent, prima eten in L’Abbaye en in La Camonette.
Meer info over Camon: klik hier.
Een impressie van Camon: klik hier voor het filmpje.

Martijn Joosse is de bedenker van www.frankrijkpuur.nl Samen met Marita verzorgt hij mooie reportages met fraai fotowerk, en een prima gratis e-reisboek over Frankrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top