Aardbeien/rabarbertoetje

vr 28 mei 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Mazzeltje van de week. Bij de épicerie op het dorp kon ik zomaar ineens én een paar rabarberstelen én een bakje bosaardbeitjes krijgen. Nou ja krijgen, ‘t spul was behoorlijk aan de prijs, maar die combinatie hier is zo zeldzaam dat ik toch gezwicht ben. Bakje mascarpone erbij, en na lange tijd kon ik eindelijk weer eens een van m’n favorietste toetjes maken. Vingerlikkend lekker en simpel in elkaar te slaan. Al moest ik wel even bij mezelf spieken hoe het ook al weer precies zat. Dat was zo simpel nog niet; ik moet echt dringend m’n archief op orde brengen, zoveel is me wel duidelijk geworden na een flinke speurtocht. Ook wel weer aardig trouwens, ik kwam allerlei recepten tegen die ik allang vergeten was. Maar goed, dat is voor later. Eerst maar dat aardbeien/rabarbertoetje.
Glaasje proseccobubbels erbij en je maakt er meteen een feestje van.

Ingrediënten:
500 gram rabarber
500 gram aardbeien
250 gram mascarpone
150 gram kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
sap van een ½ citroen
1 dl water

Bereiding:
Snij de uiteinden van de rabarberstelen en trek (of schil met de dunschiller) de harde draderige buitenkant eraf. Snij de stelen in stukken van zo’n 2 centimeter.
Doe 1 dl water in een ruime pan, doe de suiker en het citroensap erbij, breng even aan de kook en voeg de rabarber toe. Laat met het deksel schuin op de pan in een paar minuten (3 à 4) gaar koken; de rabarber moet nog ‘beet’ hebben en mag geen pap worden.
Neem een kom waarop een zeef past, giet de rabarber af in de zeef, zodat de kom het kookvocht opvangt. Laat een kwartiertje staan, zodat de rabarber goed uitlekt. Leg de zeef met de rabarber op een bordje en zet een half uurtje weg in de koelkast.
Laat intussen de mascarpone op kamertemperatuur komen in een andere kom. Doe er de zakjes vanillesuiker bij en roer door. Giet er daarna – scheutje voor scheutje en onder goed roeren – wat rabarberkooknat bij, net zo lang tot er een mollige room ontstaat. Laat ook die een half uurtje staan in de koelkast.
Haal de kroontjes van de aardbeien, snij ze in tweeën en doe ze in de kom met het overgebleven kooknat. Zet die eveneens een half uurtje weg in de koelkast.
Dan is het tijd om te serveren. Verdeel de rabarber over de bodems van vier brede glazen, of vier glazen bakjes. Verdeel de mascarponecrème als een dikke laag er bovenop. Vis de aardbeien met een vork uit het kooknat (of giet ze af in een schone zeef) en verdeel ze eveneens over de glazen. Geef er een fris glaasje bubbels bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven