Klassieke kersenclafoutis

vr 11 juni 2021

Categorieën: , ,

Door Renée Vonk-Hagtingius

Kersentijd; een beetje moeizaam op gang gekomen vanwege de links en rechts doodgevroren ontbloeseming. Met name in de Vaucluse werd de oogst als goeddeels mislukt beschouwd. Dus in eerste instantie rezen de prijzen de pan uit. Bij de épicerie op het dorp stond het allereerste kistje te pronken voor 16 € de kilo. Dat ging me te ver. Inmiddels zijn de prijzen gezakt, met name door de import, en heb ik toch maar toegeslagen. “Niet verkeerd”, zei ik tegen de echtgenoot die zich dood stond te schamen omdat ik zomaar schaamteloos voorproefde. “Vous êtes en France, monsieur”, maar hij kan er niet aan wennen dat je hier keurt voordat je koopt, hij vindt dat diefstal.
Bon, inslaan dan maar. Ik heb een ruime hand van inkopen als ik iets lekker vind en vanzelfsprekend krijg je al die kersen niet in één dag op. De ideale oplossing voor de restkersen, een clafoutis. En als ook dat je teveel wordt kun je die kersentaart gewoon invriezen.
Eigenlijk hoor je de pitten in de kersen te laten zitten, dat zou meer smaak geven, maar ik vind het maar niks om bij elke hap op zo’n keiharde pit te stuiten. Ontpitten is bovendien een fluitje van een cent als je er een ontpitter voor gebruikt. Kijk hier en hier maar wat er aan handige apparaatjes op de markt is. Door en over m’n clafoutis gaat trouwens ook nog wat geraspte kokos voor het tropische effect. Het is hier komend weekeinde alweer bloedje heet – boven de 30º – dus we serveren er ook meteen maar een lekker glaasje ‘fris’ bij.

Ingrediënten:
700 gram rijpe kersen
110 gram bloem
100 gram cassonade (rietsuiker)
30 gram amandelpoeder
4 eieren
10 cl melk
20 cl crème liquide (room)
50 gram geraspte kokos
raspsel van ½ citroen
klontje boter

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een bakvorm in met wat boter.
Verwijder de steeltjes en ontpit de kersen.
Boen de citroen schoon en rasp de helft van de schil eraf (alleen het geel).
Klop de eieren los in een ruime kom.
Doe de suiker en het amandelpoeder erbij en klop alles even door elkaar.
Roer er vervolgens de bloem doorheen, en daarna de melk, de crème liquide, de geraspte kokos (hou een beetje achter om te bestrooien) en het citroenraspsel, en klop alles tot een homogeen beslag.
Verdeel de kersen over de bodem van de bakvorm (of een aantal kleinere vormpjes) en giet het beslag erover heen.
Bak de clafoutis in het midden van de voorverwarmde oven in circa 40-45 minuten gaar en goudbruin. Haal de taart pas uit de vorm(pjes) als hij tot lauwwarm is afgekoeld. Lekker bij de koffie, maar ook als nagerecht, met een glaasje prosecco of rosé.

2 gedachten over “Klassieke kersenclafoutis”

  1. Kersen hier ( in de Gard ) bijna te lekker dus ook hier wordt groot ingeslagen!
    Heb nu al zin in de clafoutis!
    Merci voor het recept!

  2. Dit is zo gruwelijk lekker. De eerste is hier in de Morvan al achter de kiezen. Overigens, ik doe nog een scheutje Kirsch in het beslag. En serveren met een steenkoud ‘kiepje’ Kirsch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven