Voor de meeste zonuren ga je naar Marseille

do 17 juni 2021

Door Ellen van Linschoten

Natuurlijk, het is elke zomer weer een dingetje en het is al veel vaker onderzocht, maar het blijft toch wel lekker als je voor de zoveelste keer bevestigd wordt in je gelijk. Ik bedoel, waarom gingen we ooit ook alweer in het zonnige zuiden wonen? Precies.
Als je rotweer wilt, blijf je wel in het noorden. Tuurlijk, ook daar kan het soms best aardig weer wezen, maar voor de meeste zonuren moet je toch echt bij ons in de buurt zijn.
Météo-France heeft het maar weer eens op een rijtje gezet. En dan blijkt dat we het de afgelopen dertig jaar in onze regio Le Sud/PACA jaar in jaar uit glansrijk gewonnen hebben van de rest van Frankrijk. Kijk maar naar het kaartje hierbij.
Verrassend genoeg eindigt niet het departement Alpes-Maritimes op kop, maar rolt de Bouches-du-Rhône als nummer 1 uit de bus met gemiddeld 2.801 jaarlijkse zonuren, gevolgd door Le Var (2.793). De Alpes-Maritimes komen slechts op de vijfde plaats en moeten ook de Vaucluse en Corsica voor laten gaan.
Kijken we naar de steden, dan is de verrassing nog groter. Nota bene het altijd als tamelijk besmogd weggezette Marseille (foto, Bouches-du-Rhône) kopt moeiteloos boven de rest uit: 2.894 (170 dagen per jaar), gevolgd door Toulon (Le Var), ook niet echt de schoonste stad van het land met 2.837 uur, vervolgens Ajaccio (Corsica, 2.770) en dan pas Nice (Alpes-Maritimes) dat op 2.758 zonuren per jaar blijft steken. Ik vermoed dat het aantal uren dat de zon daadwerkelijk schijnt, niet betekent dat je hem ook stralend aan de hemel ziet staan; er kan een sluiertje vuiligheid of bewolking tussen zitten, terwijl die uurtjes wel gewoon meetellen voor de statistiek.
Volgens het onderzoek moet je het aantal getelde zonuren overigens ook niet verwarren met de opwarming van de aarde, daar zijn hele andere berekeningen voor.
Conclusie: het is hier gewoon (bijna) altijd lekker weer, al dertig jaar.

1 gedachte over “Voor de meeste zonuren ga je naar Marseille”

 1. Nicolas Loyens

  Beste Ellen ,
  Feiten over het weer moet je zeker in Frankrijk met ‘n grove korrel zout nemen .
  Météo à la carte ( France 3 ) heeft al zo dikwijls verschillende plaatsnamen vermeld ” la commune la plus ensoleillé ” o.a. Marignane , Nîmes , Perpignan ,….. , met de meeste regen : Bayonne ( misschien gesponsord door Office du Tourisme haha….. ).
  Feit is waar de Mistral het hardst waait ( il dégage ) en dat de regio PACA bevoorrecht is ( je slotzin ) !
  Fijn w-e .

  Mvg ,

  Nicolas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven