Coronacijfers steeds beter, hitterecords in de Provence, fietsen de trend, vuilnisezels op het strand, verkiezingszondag, Grand Prix Formule I, en meer

za 19 juni 2021

Categorieën:

Zaterdag 19 juni

Corona: het gaat snel en heel goed
Zoals afgelopen woensdag in ons wekelijks cijferoverzicht al bericht: het gaat prima met corona, voor zover je dat kunt zeggen. Het aantal nieuwe besmettingsgevallen blijft dalen (afgelopen etmaal 3.181), in de ziekenhuizen verblijven nu 10.738 patiënten (woensdag nog 11.895) en 1.740 mensen moeten extra zorg krijgen, woensdag nog 1.952.
Inmiddels is de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) in een paar dagen van 40,48 naar 31,83 teruggelopen en het besmettingspercentage (positief getesten) van 1,5% naar 1,2% .
Er zijn 31.712.889 mensen (47,3% van de bevolking) gevaccineerd en 15.913.257 (23,8%) twee keer.

Nadere toelichting van minister Olivier Véran (Gezondheid) op de mededelingen van woensdag van premier Castex:
– Maskers blijven verplicht op markten en in de winkels.
– Op 2 juli heropening van disco’s en andere nachtgelegenheden.
– Voor het eind van de zomer mogelijk een vaccinatieplicht voor medewerkers in EHPAD’s (bejaarden/zorgcentra). Nu is 81% van de bewoners ‘geprikt’ en slechts 41,9% van de zorgverleners.

Spionage bij Ikea
De rechtbank in Versailles heeft Ikea France tot een boete van € 1 miljoen veroordeeld en een ex-directeur tot 2 jaar voorwaardelijk en een boete van € 50.000. De meubelgigant heeft tussen 2009 en 2014 veel personeelsleden, onder wie vakbond-vertegenwoordigers, bespioneerd. Dat wil zeggen: door de gangen in hun privé-leven na te (laten) gaan. Door bedrijfsrecherchebureaus die soms toegang hadden tot politiedossiers. Volgens Ikea was het de bedoeling te voorkomen dat er terroristen en andere criminelen binnen het bedrijf aan de slag waren of zouden gaan.

Niçoise gemeentepolitie naar Parijs
Een compagnie van de Police municipale (gemeentepolitie) van Nice mag op 14 juli meedoen aan het grote défilé op de Champs-Élysées in Parijs, ter ere van de nationale feestdag. Op 14 juli in 2016 kwamen bij een vrachtwagenaanslag in Nice 86 mensen om het leven.

Hitterecords in de Provence
Volgens Météo France was het in de Provence in deze periode nooit eerder zo warm. De ‘normale’ juni-temperaturen: ’s nachts 17-18 graden, nu 20-21. Overdag 27-28 graden, nu 32-33. Aanstaande maandag zou het wat koeler worden, met de terugkeer van de mistral.
In het zuidwesten van het land sloeg het weer donderdag/vrijdag anders toe: regen en vooral onweer. In Occitanië kwamen 25.000 huishoudens zonder stroom te zitten.

Vakantie: fietsen is dé trend
Onderzoek leert dat steeds meer toeristen die Frankrijk bezoeken voor een fietsvakantie kiezen. Er zijn nu 17.500 km fietspaden en ‘groene’ routes. Alleen in Duitsland zijn er daar meer van. Óók een trend: steeds meer fietsers pedaleren graag door of langs wijngaarden, de domaines en châteaux spelen daarop in. Met aanbieden van logies, maaltijden en proeverijen.

‘Kuifje-boete’: € 100.000
De rechtbank in Marseille heeft de kunstenaar Christophe Tixier (alias Peppone) uit Aix-en-Provence veroordeeld tot een schadevergoeding van € 100.000 aan de erfgenamen van de Belg Georges Remi (1907-1983) die iedereen als Hergé, de schepper van Tintin (Kuifje) kent. Tixier had bustes van Kuifje gemaakt, weliswaar op zijn manier, maar hij had het intellectuele eigendom van de erfgenamen geschonden. Ook de galerie waarin hij zijn beelden exposeerde en te koop aanbood, moet een schadevergoeding betalen.

Vuilnisezels op het strand
Voor het schoonmaken van het internationaal vermaarde Plage de Pampelonne in La Ramatuelle (Le Var) worden vier ezels ingezet. Ze vervangen de 4×4 terreinwagens die tot nu toe met hun aanhangers over het strand reden om de rommel op te ruimen die strandgangers achterlaten. Volgens de gemeente waren die auto’s milieuvervuilend en lawaaierig. De ezels zijn getraind om met hun vuilniskarretje over het strand te banjeren. De schoonmaakploegen zijn enthousiast.

Sarkozy: weer celstraf geëist
Tegen oud-president Nicolas Sarkozy is van de week voor de rechtbank in Parijs 1 jaar cel – waarvan de helft voorwaardelijk – en een boete van € 3.750 geëist. Via valse facturen van het PR-bureau Bymalion zou hij voor zijn verkiezingscampagne in 2012 veel meer hebben uitgeven dan het wettelijk maximum van € 22,5 miljoen.
‘Sarko’ werd in maart al veroordeeld tot 3 jaar – waarvan 2 voorwaardelijk – in een corruptie-affaire. Er loopt een hoger beroep.
Er speelt nog een derde ‘affaire-Sarko’: sponsoring door de toenmalige Lybische leider Ghaddafi van zijn verkiezingscampagne in 2007.

Verkiezingszondag
Morgen (zondag) de eerste ronde van de regionale en departementale verkiezingen, op de 27e de tweede. Volgens de peilingen zou het Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen voor het eerst een of meer regio’s kunnen veroveren. Waaronder Le Sud/PACA. De RN-kandidaat voor die regio, Thierry Mariani, Euro-parlementariër en eerder verkeersminister onder president Sarkozy, mag gewoon meedoen ofschoon het satirische weekblad Le Canard Enchainé onthulde dat hij in Parijs woont en niet in de regio, zoals wettelijk voorgeschreven. Een verzoek van tegenstanders hem om die reden onverkiesbaar te verklaren, werd door de rechter ‘niet ontvankelijk’ verklaard. Men had binnen 7 dagen na publicatie van de kandidatenlijsten de rechter moeten inschakelen en die termijn was overschreden.
Wie de verkiezingen wint, zal vooral afhangen van de thuisblijvers. Er wordt gevreesd voor een ultra-lage opkomst.

Grand Prix Formule I
Ook morgen (zondag) de Grand Prix Formule I van Frankrijk. Op het circuit Paul Ricard in Le Castellet (Le Var). Maximaal 15.000 toeschouwers, bij de vorige editie (in 2019, 2020 werd afgelast) waren dat er 65.000. Toen werden op de voorafgaande trainingsdagen hele scholen gesloten; teveel verkeersdrukte voor schoolbussen. Nu zijn er alleen wegen afgesloten. Wie aan zo’n weg woont, moet een doorlaatpas bij de ‘mairie’ regelen.
Er wordt rekening mee gehouden dat het morgen in Le Castellet regent.

Iets hogere prijzen in de horeca
Uit een eerste onderzoek zou blijken dat cafés en restaurants sinds het einde van de ‘confinement’ (lockdown) gemiddeld iets hogere prijzen rekenen. Dat zou samenhangen met duurder geworden producten, maar ook vooral met het schrijnend tekort aan personeel. Om iemand te strikken, moet er vaak iets meer salaris geboden worden.

8 gedachten over “Coronacijfers steeds beter, hitterecords in de Provence, fietsen de trend, vuilnisezels op het strand, verkiezingszondag, Grand Prix Formule I, en meer”

 1. Lardenoije René

  We zijn het volledig met U eens.
  We zijn zeer gehoorzaam en voorzichtig geweest.
  Maar nu hebben we niet geluisterd. We zijn 10 juni naar Grimaud vertrokken. En wat een geluk.

 2. Peters Chantal

  Ik las in de krant dat België volledig oranje kleurt….wat een vergissing! Ons land kleurt zwart,geel en rood en we hopen dat onze Rode Duivels verder geraken dan het ‘Oranje-team’?

 3. Wat ben ik het ONTZETTEND VERSCHRIKKELIJK met u eens dat het RIVM zit te slapen, niet kan tellen en er helemaal niets van snapt!!!! Hier zijn veel minder besmettingen dan in Nederland en we prijzen ons dan ook heel gelukkig dat we hier zitten en voorlopig niet meer naar Nederland gaan. We genieten heerlijk van het mooie weer en de restaurants die heel blij met ons zijn!!!

  1. Eh? In Frankrijk bijna 11.000 mensen in het ziekenhuis. In Nederland nog geen 500. In vergelijking met grootte zeker 5 tot 6 x meer. Lijkt het in Nederland toch een stuk beter!

 4. Ook wij hebben het er op gewaagd, ondanks de code oranje. Frankrijk heeft alles goed onder controle. Dat gevoel heb ik niet bij Nederland…. Onbegrijpelijk dan ook dat Frankrijk nog niet op geel staat. Binnenkort vertrekken we vanuit Zuid Frankrijk. Het is nog wel “een dingetje” om een voor buitenlanders gratis test locatie te vinden…. Tips zijn welkom!

  1. Ik heb mij in januari een keer in een labaratorium met pcr test laten testen, wilde betalen maar kon niet (ik heb geen carte vitale) dus weg zonder te betalen .. wel drie uur pijn in mijn hoofd gehad dus sindsdien geen test meer voor mij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven