Agenda: Het Fête de la Musique mag weer, 21 juni overal feest!

za 19 juni 2021

Door Maria Edelman

Maandag is het Fête de la Musique en ik lees net dat cultuurminister Roselyne Bachelot het goed vindt als er in de cafés ‘kleine’ concerten worden gehouden. Wel met maskertjes binnen natuurlijk, maar de ‘couvre feu’ (avondklok) om 23 uur telt niet meer en buiten hoef je zo’n mombakkes niet op.
Even een ‘petite histoire’. Ik heb altijd gedacht dat het Fête de la Musique iets van typisch Franse origine was. Ergens in de vorige eeuw bedacht als muzikaal volksfeest om de langste dag van het jaar te vieren.

Feest op de langste dag
Maar nee, aan de wieg ervan stond ene Joel Cohen, een Amerikaanse componist/musicus, afgestudeerd aan Harvard en gespecialiseerd in Middeleeuwse en Renaissance-muziek. Cohen werkte tijdens zijn studiejaren een tijdje als producer voor de radiozender France Musique, en bedacht in 1976 dat het wel leuk zou zijn als er op de langste dag van het jaar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat overal muziek gemaakt zou worden. Dus echt Frans is het voor oer-Frans versleten Fête de la Musique eigenlijk niet. Maar een kniesoor die daarop let, want wat begon als een lokaal Parijs feestje, werd onder president Mitterand in 1982 opgepikt door de toenmalige minister van Cultuur Jacques Lang die er echt werk van maakte.

Als er maar muziek in zit
Sindsdien heeft het Fête zich als een olievlek over heel Frankrijk (en een aantal buitenlanden) verspreid en wordt het gretig gevierd. In steden, dorpen en gehuchten, met ‘n’importe quoi’ dat je maar onder muziek kunt verstaan. Van een geïmproviseerd kinderkoortje tot en met een spetterend popconcert en alles wat daartussenin zit: het gaat om het idee. Straten worden afgezet, cafés blijven langer open, er staan barbecues voor de deur, en er wordt gedanst. Reserveren of een kaartje kopen hoeft niet, want het is overal feest en altijd en overal gratis.
Als je maandag in Parijs bent: president Macron geeft in de tuin van z’n Élysée-paleis een feest voor de liefhebbers van elektro-muziek.

1 gedachte over “Agenda: Het Fête de la Musique mag weer, 21 juni overal feest!”

  1. Hallo Renee,

    We komen toch, pcr test en we gaan! Provençaalse praatjes gekocht en we kunnen vertrekken.

    Denk aan je hart, geniet maandag!

    Groet,

    Yolande

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven