Torenhoge ambities in Arles

ma 5 juli 2021

Er is een aantal redenen om Arles (Bouches-du-Rhône) te bezoeken. Klassieke geschiedenis van 2.500 jaar, de Romeinse arena waar helaas nog steeds stierengevechten zijn getolereerd, het verhaal van Vincent van Gogh die er verbleef en die er nu z’n eigen – min of meer – museum heeft.
En zoals elke zomer het fotografie-festival Les Rencontres d’Arles (4 juli-28 september), met tal van exposities, een eerbetoon aan een lang onderschatte vorm van kunst.
Maar er is nu nog meer te beleven: de Tour Luma is klaar en voor het publiek toegankelijk. Een uniek gebouw (museum), ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry (92) die onder meer ook zijn handtekening zette onder het Musée Guggenheim in Bilbao en de Fondation Louis Vuitton in Parijs.
De toren kostte een paar centen (denk aan € 100 miljoen) en is voor het grootste deel betaald door Maja Hoffmann, erfgename van het Zwitserse farmaceutische concern Roche. Haar vader Hans Lukas Hoffmann (1923-2016, overleden in Arles) was ook ornitholoog die in de jaren veertig van de vorige eeuw de Camargue ontdekte en er ging wonen. Hij geldt als een van de mede-oprichters van het Wereld Natuur Fonds en liet een ‘Fondation Luma’ na. In de toren valt veel te zien (en ook te beleven) tot en met een uniek uitzicht over de zee. Meer info: https://www.luma.org/arles
Als je in Arles bent: eten bij Les Maisons Rabanel in de Rue des Carmes of bij Le Galoubet, Rue du Docteur-Fanton, klassieke bistro.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven