Domme: een droomdorp in de Dordogne

zo 8 augustus 2021

Door Martijn Joosse m.m.v. Maria Edelman

(klik op de foto’s om ze te vergroten)

Als je er toch in de buurt bent: op een van de mooiste plekjes in de Dordognevallei ligt een middeleeuwse bastide (vestingdorp) die nog veel van de authentieke sfeer heeft weten te behouden. Een heerlijk plekje om na een rondrit door de Dordognestreek tot rust te komen en op een terrasje verder rond te kijken. Heb ik het over Domme, erkend als een van die ‘plus beaux villages de France’, vlakbij een duizelingwekkende klif en zo’n 150 meter boven de bochten van de rivier.

Rotskliffen en panorama’s

Het einde van de middag is het ideale tijdstip om dit dorp (in 2021 6e op de lijst van door Franse tv-kijkers samengestelde lijst van ‘villages préféres’) te bezoeken. Dat blijkt al snel als we vanaf de parkeerplaats aan de noordoostkant richting het westen lopen. In het verlengde van de Place de la Halle kom je terecht in de Jardin Public, een verstild plekje waar zich een weids panorama over de loop van de Dordogne ontvouwt. Een panorama dat op dit tijdstip nog eens mooier wordt door de lager hangende zon die het groene landschap een zachte gloed geeft.

Geen kaarsrecht stratenplan
Domme is gebouwd op rotskliffen aan de zuidkant van de rivier, en dat verklaart ook de bijzondere opbouw. Normaal zijn de bastides uiterst strak met een kaarsrecht stratenplan. Maar in dit geval stond het landschap zo’n strakke plattegrond niet toe en vertoont de kaart van Domme meer onregelmatige vormen dan die van andere bastides. Die kliffen zijn trouwens in de zestiende eeuw nog eens beklommen door een leger onder aanvoering van de protestantse hoofdman Geoffroy de Vivans, die op deze manier tijdens de zogeheten godsdienstoorlogen het stadje veroverde op de katholieken.

Een burcht van de Katharen
Over geschiedenis gesproken: die van Domme gaat verder terug dan de ‘oprichtingsdatum’ van de bastide in 1281. Al voor die tijd was er ten westen van het huidige plaatsje een kasteel. En Domme was later een burcht van de Katharen, wier kastelen vooral richting de Pyreneeën stonden. Maar een stroming van die ‘ketters’ was doorgedrongen tot in de Périgord.
In de 14e eeuw hief de Habsburgse vorst Filips de Schone (1478-1506) de Orde van de Tempeliers op, sommige ridders zaten toen al opgesloten in Domme.
Daarna had het dorp nog te maken met enkele volksopstanden in de zestiende en zeventiende eeuw. Al die tijd bleven de bijzondere gebouwen redelijk gespaard, en na de zeventiende eeuw was het gedaan met de relatieve voorspoed van Domme. Daardoor werd er weinig aan nieuwbouw gedaan sindsdien, en zo kan het gebeuren dat je vandaag nog door een goed bewaard gebleven bastide kunt lopen. Vanaf de Place de la Rode wandel je zomaar fleurige straatjes in, met goudgele huizen.

De grot en de gevangenis
De belangrijkste bezienswaardigheid van Domme is – naast het prachtige uitzicht op het belvedère – allereerst de plompe stadspoort aan de oostkant, La porte des Tours. Deze poort werd aan het begin van de veertiende eeuw omgebouwd tot gevangenis, en nog steeds kun je binnenin de inscripties, graffiti, van gevangenen bekijken.
Verder vind je in het dorp ook een bijzondere grot, waarvan de toegang in de oude markthal ligt. Via een lift die tegen de kliffen aan is gebouwd kom je weer boven de grond.

 

Terras op een historisch pleintje
Nadat we een rondje langs de hoogtepunten van Domme gelopen hebben (tip: loop langs de kliffen westelijk naar de Jardin public en vervolgens naar het zuidoosten het stadje weer in), ploffen we neer op het terras van Auberge de la Rode, op de Place de la Rode. Op deze plek werden ooit de misdadigers geradbraakt. Nu is het een rustig pleintje en doet niets meer denken aan deze bloedige tijden.
Let ook even op het Maison du Batteur de Monnaie, het munthuis waar geld werd geslagen.
Ik werd getipt dat je voor de lekkerste maaltijd moest aanleggen in L’Esplanade, in de Rue Pontcarral, maar ik bleef toch eten bij die Auberge op de Place de la Rode. Geen spijt. Ik hoorde dat ook La Pizzeria des Templiers een mooie reputatie geniet. De volgende keer voor de lunch, denk ik.

Martijn Joosse is de bedenker van www.frankrijkpuur.nl Samen met Marita verzorgt hij mooie reportages met fraai fotowerk, en een prima gratis e-reisboek over Frankrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top