Longread: Perpignan: Cataluña en France

zo 29 augustus 2021

Door Martijn Joosse m.m.v. Maria Edelman

(klik op de foto’s om ze te vergroten)

Als Nice de meest Italiaanse stad van Frankrijk is, dan is Perpignan ongetwijfeld de meeste Spaanse, of voorzichtiger gezegd de meest Catalaanse stad van het land. En wie van kleurrijke steden houdt kan niet om Perpignan heen. De hoofdstad van het departement Pyrénées-Orientales zit vol cultuur, geschiedenis en bijzondere verhalen. Ik liep er een rondje langs de hoogtepunten en ik zou zeggen: wandel even mee en ontdek de veelzijdigheid van deze heel speciale stad.
Vanaf mijn hotel aan de rand van het centrum sta ik binnen enkele minuten midden in de meest bijzondere wijk van Perpignan. Het quartier Saint-Jacques is de wijk waar sinds de jaren dertig een specifieke bevolking huist. Er wonen voornamelijk mensen met een zigeuner-achtergrond, die hier ‘gitans’ worden genoemd. Deze ethnische groep vestigde zich eeuwen geleden in de streek en vormt nog steeds een tamelijk besloten geheel. De levensstandaard onder deze bevolkingsgroep is een stuk lager dan die van de meeste mensen in Perpignan, wat je ook terug kunt zien in de staat waarin deze wijk zich bevindt.
Achter de kleurrijke gevels van de middeleeuwse huizen en straten vind je veel armoede. Ook op straat zelf merk je overigens dat je je in een bijzondere buurt bevindt. Het leven speelt zich er veel op straat af en wat je daar ook van mag vinden, deze wijk hoort echt bij Perpignan en het is dan ook om de veelzijdigheid van de stad te tonen dat mijn gids me er doorheen leidt. Het is ook helemaal geen onveilige buurt en het is dan ook zonder meer de moeite waard om er een kijkje te nemen. Al was het alleen maar om de dertiende-eeuwse Église Saint-Jacques de Perpignan te bewonderen.

Een fabriek van sigarettenpapier
Vanaf het quartier Saint-Jacques lopen de gids en ik richting de binnenstad, waar we langs het negentiende-eeuwse Hôtel Pams komen. Van buiten oogt dit gebouw sober, maar het heeft een extravagant interieur. Hier was in vroeger tijden een fabriek voor sigarettenpapier gevestigd. De familie Bardou werd er rijk mee, en een van de erfgenamen, politicus Jules Pams, transformeerde het familiehuis tot een museum en de plek waar de elite van Perpignan rond de eeuwwisseling samenkwam. Naast diverse prachtig gedecoreerde kamers vind je er een luxueuze binnentuin.

Het orgel van de kathedraal
We vervolgen onze wandeling door Perpignan en komen uit bij de Rue Amiral Ribeil. Ooit was hier een grote begraafplaats, nu is het terrein een plek waar regelmatig evenementen worden gehouden. Het dateert uit het eind van de dertiende eeuw en is daarmee de oudste en grootste middeleeuwse begraafplaats van Europa. Naast de voormalige kloostergang waarvan alleen de muren nog overeind staan is een sobere kapel.
Loop je nog iets verder dan sta je op het plein voor de kathedraal Saint Jean-Baptiste. Dit bouwwerk dateert uit de veertiende eeuw en heeft een rijk interieur.
Opvallend is ook het orgel, waaronder een zogenaamde ‘tête de Maure’ hangt, een verwijzing naar de christelijke herovering van het gebied, lang in handen van de islam. In vroeger tijden zou de mond van dit houtsnijwerk hebben kunnen bewegen in combinatie met het pedaal van het orgel.

 

Stadspoort als een klein kasteel
Een van de bekendste bezienswaardigheden van Perpignan is de stadspoort Castillet, die de allure van een klein kasteel heeft. Het veertiende-eeuwse bouwwerk werd in de zestiende eeuw uitgebreid pogingen om de verdediging van de stad te versterken. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd over de geschiedenis van de stad.

Ooit de hoofdstad van het koninkrijk Mallorca
Via het pittoreske kanaal dat door de stad loopt gaan we richting het op een verhoging gelegen Palais des Rois de Majorque, dat dateert uit de tijd dat Perpignan de hoofdstad van het koninkrijk van Mallorca (1231-1344) was. Onder Jacobus II van Majorca werd het in 1309 voltooid, maar het verloor aan belang slechts enkele tientallen jaren later, toen het koninkrijk onderdeel werd van Spanje en daarmee Perpignan ook.
Toen Perpignan met het Verdrag van de Pyreneeën dat in 1659 een eind maakte aan de 30-jarige Spaans-Franse oorlog, weer Frans grondgebied werd, versterkte men de heuvel waarop het kasteel lag. Een deel van de citadel is nog altijd eigendom van het Ministerie van Defensie, en doet nog steeds dienst als verblijfplaats voor militairen. Het oudste deel van het paleis is tegenwoordig gelukkig wel te bezoeken. Je ontdekt er onder andere meer over de tijd dat de koning van Mallorca hier nog woonde. Maar bovenal heb je vanaf het paleis en de heuvel een mooi uitzicht over de stad Perpignan. Met helder weer kun je in de verte ook de mythische berg Canigou (openingsfoto) goed zien liggen.

Niet te missen: Musée Hyacinthe Rigaud
Het laatste onderdeel van onze stadswandeling door Perpignan vormt het museum Hyacinthe Rigaud. Dit is gewijd aan de in de stad geboren Frans-Catalaanse portretschilder Hyacinthe Rigaud (1659-1743), die faam verwierf met zijn afbeeldingen van ‘zonnekoning’ Lodewijk XIV, maar heeft daarnaast ook een brede collectie met onder meer werken van Picasso en Aristide Maillol (1861-1944). Die laatste naam kun je overigens vaker tegenkomen in Perpignan. Door de hele stad staan beelden van deze in het nabijgelegen Banyuls-sur-Mer geboren schilder en beeldhouwer, die internationale roem verwierf.

Pure Catalaanse smaken
Op zoek naar een sfeervol restaurant om de lokale keuken te proeven? Ik dineerde op een gezellig pleintje in het centrum bij Le Figuier (Rue du Figuier), waar je terecht kunt voor pure Catalaanse smaken. Je hebt de keuze uit diverse gerechten met verse vis of vlees, en er staan ook kleinere tapas op het menu. Warm aanbevolen!
Het kan ook sjieker: La Galinette (23 Rue Jean-Payra) van chef Christophe Comes heeft een Michelin-ster en er zijn nog meer adressen waar je gerust kunt aanschuiven: La Garriane (15 Rue Valette), La Passarelle (Cours François Palmarole), Le Divil (9 Rue Fabriques-d’en-Nabot), Le 17 (1 Rue Cité-Bartissol) en Via Del VI (43, Ave. du Général–Leclerc.

Martijn Joosse is de bedenker van www.frankrijkpuur.nl Samen met Marita verzorgt hij mooie reportages met fraai fotowerk, en een prima gratis e-reisboek over Frankrijk.

2 reacties op “Longread: Perpignan: Cataluña en France”

  1. In oktober gaan we vanuit onze woonplaats Saint Siffret (30700) in Amelie les Bains drie weken kuren en, na het lezen van deze blog, staat Perpignan nu zeker op ons lijstje van te bezoeken steden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top